På endast 15 år har Andrea Franchetti skapat ett av Toscanas främsta vinhus. Med förebilder som Cheval Blanc, Petrus och Valandraud på den högra stranden i Bordeaux införskaffade Andrea en egendom i södra Toscana. Denna ligger i Sarteano och vingården planterades i huvudsak med Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot. Med 10 000 vinstockar per hektar, ett rigoröst arbete i vingården och en mycket sen och riskabel skörd så landar skördeuttaget på ca 20 hektoliter per hektar vilket förmodligen är det lägsta i Toscana. Det produceras endast två viner på egendomen och de är förstavinet Tenuta di Trinoro och andravinet Le Cupole. Dessa jäser i öppna jäskar och Trinoro lagras sen i 100 % ny fransk ek medan Cupole lagras i ett år gammal ek. Andrea följde tidigare normen i modern vinmakning med 18 månader i ny fransk ek men har ändrat inställning till detta och nu lagras vinerna mycket kortare tid i ek (årgång 2005 av Trinoro såg endast fem månaders ekfatslagring) innan vinet tas över i cementkar för att inte dra på sig för ekiga element. Andrea Franchetti tillhör i dagsläget en av världens främsta vinmakare, hans viner hyllas i Bl a Robert Parker's Wine Advocate som en favorit bland röda viner i världen och förutom Trinoro så gör han i dagsläget de främsta vinerna på Sicilien uppe på Etna. Han har även fått äran att göra 2007 ”Episode 3” efter Michel Rolland och Denis Dubourdieu på Château d´Arsac i södra medoc. Det söta vinet Slurp är ett mycket kraftigt vin i passitostil. Picolit, Moscato och Semillon torkas på halmmattor. De torkade druvorna ger en mycket söt och kraftig must. Ett mycket unikt vin som producerades i mycket små kvantiteter. Den svenska allokeringen är endast 6 halvflaskor. Svensk importör för dessa viner är WineList Sweden (www.winelist.se)
412