Annorlunda rosévin till nyskapande lutfisk-recept

”Lutfisken är en gammal trotjänare på vårt klassiska julbord, som i all välmening kanske inte är den roligaste och mest spännande maträtt på denna ärade dag. Den lilla svenska importören Merchantelle har låtit matkreatören Andreas Larsson från n:spire sätta sin twist på denna klassiska rätt, självklart i kombination med dryck. Lutfisk (4 personer) 1½ paket lutfisk, urvattnad Skär lutfisken i kuber om ca 3*3 cm. Salta och peppra lutfisken och lägg den i en smord form. Ringla lite olivolja över. Andreas rekommenderar att ånga lutfisken om man har det i ca 10 min eller ungsbaka i 20 min på 150 gr, täckt med aluminiumfolie. Prova gärna med termometer, fisken är klar vid 62-65 gr Creme på saffran, tomat och ansjovis ½ msk spansk olivolja 1 st Schalottenlök 4 msk ekologisk Crème Fraiche ½ kuvert saffran 6 st semitorkade tomater eller soltorkade tomater 3-4 ansjovis filéer Salt och peppar Värm en kastrull. Hacka schalottenlöken fint. Fräs lök och saffran utan det får färg. Kyl. Blanda sedan lök, Crème fraiche, saffran, ansjovis och semitorkade tomater. Mixa slät. Smaka av. Fyll cremen i en spritspåse. Brynt kryddpepparsmör 1 msk rostad och mortlad kryddpeppar. 100 g ekologisk smör 1 knivsudd farinsocker 1 krm balsamico Koka upp vatten och blanchera kryddpeppar i 30 sekunder och sila bort vattnet. Upprepa 2 gånger. Rosta kryddpepparen torr i panna. Mortla grovt. Lägg i smör och kryddpepparen i en kastrull. Bryn till smöret får en ljusbrun färg. Rör ner farinsocker och balsamico. Smaka av. Sidfläsk- och rågbrödsströssel 80 g sidfläsk 80 g rågbröd 1 msk skirat smör Skär bort kanterna på rågbrödet. Skär fina små tärningar av både bröd och sidfläsk. Rågbrödet steks i lite skirat smör medan sidfläsket rostas i torr panna tills det är krispigt. Låt rinna av på hushållspapper. Grön ärtpuré ½ vitlöksklyfta – finhackad 2 msk skirat ekologiskt smör 3 dl frysta gröna ekologiska frysta ärtor 1 msk ekologiskt smör Socker, salt och peppar Bryn vitlöken i olivolja. Koka upp de frysta ärtorna utan salt. Sila av. Blanda ärtor, vitlöken och smöret. Mixa till en slät pure i matberedare. Smaka av med 1 msk smör, socker, salt och peppar. Arrangera fiskbitarna på en tallrik. Klicka ut tomatcremen och ärtpurén. Droppa kryddpepparsmöret på tallriken, strössla över sidfläsk och rågbrödet. Garnera med krasse och servera med kokt tournerad potatis, gärna kokt med lite saffran. Och drycken till då? Quinta de Naide Vinho Verde Rosé 2009 ””Ett torrt, friskt och fruktigt rosévin med ung, fräsch frukt, trevlig bärighet och inslag av hallon, citrus, smultron, blommor och mineraler – Betyg: 86 LGP”” – Per Bill Artikelnummer: 725 58-09 (6 flaskor a´ 750 ml) – 738 kr”