Hem Mat & Restaurang Årets Smak 2019 – Brassicaceae: traditionell hetta i ny tappning

Årets Smak 2019 – Brassicaceae: traditionell hetta i ny tappning

av Livets Goda

Brassicaceae eller korsblommiga växter är en stor familj med många medlemmar. Inom Årets Smak 2019 – Hetta tittar Arla närmare på tre varianter: Pepparrot, wasabi och senap. Tillsammans med Cecilia Andersson (Årets Konditor 2012) och Viktor Westerlind (Årets Kock 2009) har Arla utvecklat sex spännande recept som alla tolkar de tre heta ingredienserna på olika sätt. Dessutom har Arla tagit fram smakpaletter som på ett pedagogiskt sätt visar hur de tre smakerna kan kombineras med andra smaker.

– Pepparrot och senap har sin befästa plats i det svenska köket medan wasabi nästan enbart serveras till sushi. Vi tycker det är spännande att titta på de här ingredienserna ur ett nytt perspektiv och på ett sätt återupptäcka dem, säger Inger Myresten, Marknadschef på Arla Sverige Foodservice. 

Smakpaletter gör det lätt att laga trendiga råvaror
Inom ramen för Årets Smak 2019 har Arla, tillsammans med smakdoktorn Johan Swahn, under året presenterat tolv unika smakpaletter, en för varje trendig het råvara. Syftet är att hjälpa matkreatörer på alla nivåer att lättare navigera nya smaktrender och enkelt se vilka smaker som passar ihop med vilka. Smakpaletterna har också legat till grund för de recept som Viktor Weterlind och Cecilia Andersson utvecklat.

– Det har varit jättekul att se hur Cecilia och Viktor har angripit den här uppgiften och vi har sett ett helt gäng spännande recept. Vad sägs om pepparrotsäpplen, ärtor och avokado med wasabictronette eller senapsosthattar, säger säger Inger Myresten, Marknadschef på Arla Sverige Foodservice. 

Pepparrot
Utan riven pepparrot och skirat smör skulle kokt torsk känns tråkig, och vad vore rökt fårfiol utan pepparrotsvisp? Pepparroten är en självklar del av det svenska köket men förtjänas att tittas på med nya ögon. Den heta roten hävdas ha hälsoegenskaper och passar bra med smaker som äpple, jordnötter och skadjur. 

Wasabi
Den äkta wasabin är både svårodlad och svår att få tag på i Sverige. Men för den som lyckas få tag på den gröna växten väntar en härligt uppfriskande smaksensation. Precis som pepparroten är wasabins smakämnen flyktiga och avnjuts bäst så färsk som möjligt. Wasabi passar bra med smör, grädde och en rad andra ingredienser som banan och avokado. 

Senap
Senap är så mycket mer än en gul flaska bredvid ketchupen. Senap kommer i flera olika varianter som alla har sina unika smakegenskaper. Från nästan söt och mild till bitter och skarp. Senapsfrö kan hettas upp för att få fram en nötig ton och är en helt fantastisk smaksättare i såser tillsammans med mejeri.

Mer om smakskola och annat inspirationsmaterial från Årets Smak hittas på https://kund.arla.se/aretssmak/

RELATERAD LÄSNING