Hem Mat & Restaurang Baljväxter är mer proteinrikt än kött – få svenskar vet vilka proteinkällor som är bäst

Baljväxter är mer proteinrikt än kött – få svenskar vet vilka proteinkällor som är bäst

av Livets Goda

Idag finns ett stort fokus på protein, både hos konsumenter och handeln. En proteinrik kost är för många, särskilt
de som tränar mycket, att föredra då protein är musklernas främsta byggstenar. Vid hård träning, så som löpning
och styrketräning, ökar musklernas proteinomsättning och då kan det vara klokt att öka proteinintaget. Men vilket
livsmedel innehåller mest protein? Den frågan ställdes i Herbalife Nutritions undersökning om hälsa och kost
bland svenska konsumenter, och intressant nog visar den att långt ifrån alla svenskar koll på viktiga proteinkällor.

Undersökningen visar att en övervägande majoritet tror att nötkött och ägg är de livsmedel som innehåller allra
mest protein. Faktum är att sojabönor, som är en baljväxt, innehåller ungefär 34 gram protein per 100 gram,
medan nötkött och ägg innehåller 25 respektive 12 gram per 100 gram.

– Det finns en tydlig uppfattning hos konsumenter om att kött är den bästa, och ibland enda, proteinrika
källan. Kött är en bra proteinkälla, men man får inte glömma bort att det finns minst lika bra proteinkällor i
växtriket. Sojabönor innehåller samtliga aminosyror som kroppen behöver och är dessutom fritt från
kolesterol och rikt på antioxidanter. Utbudet av växtbaserat protein växer ständigt och idag finns det till
och med proteinpulver och shakes baserat på sojaprotein säger Mia Bergmann, nordisk chef på
Herbalife Nutrition.

De tillfrågade i undersökningen fick välja mellan åtta svarsalternativ: nötkött, fläskkött, kyckling, fisk, ägg,
baljväxter, mjölkprodukter och spannmål. 33 procent svarade att de tror att nötkött innehåller mest protein, följt av
25 procent som tror att ägg är allra mest proteinrikt. Endast 12 procent svarade baljväxter.

Proteinkällor och dess proteininnehåll:
(per 100 gram)
Baljväxter (sojabönor) 34 g
Kyckling 27 g
Nötkött 25 g
Fisk (lax/torsk) 23 g
Fläskkött 16 g
Ägg 12 g
Mjölkprodukter 4 g
Spannmål (havregryn) 2 g
Källa: Livsmedelsverket
Fråga: Vilket av dessa livsmedel tror du
innehåller mest protein?
Nötkött 33 %
Ägg 25 %
Baljväxter 12 %
Kyckling 9 %
Fisk 4 %
Fläskkött 2 %
Mjölkprodukter 2 %
Spannmål 1 %
Vet ej/annat 13 %

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd i januari 2019 av YouGov för Herbalife Nutrition. Den är genomförd i samtliga
nordiska länder med ett representativt urval mellan 18 till 74 år. Undersökningen har syftat till att undersöka
attityder och vanor kring träning och kost. I Sverige hade undersökningen 1396 respondenter.

Källor
Livsmedelsverket, www7.slv.se/SokNaringsinnehall

RELATERAD LÄSNING