Bästa svenska flasköl – alla kategorier

”Att den är just ekologisk är annars ett dilemma. Den hamnar i eko-facket och det är inte enbart positivt. De flesta kunder väljer hellre en öl bryggd på konventionellt producerade råvaror i tron om att den ekologiska ölen ska smaka lite eller helt enkelt konstigt. Vid provningen under Stockholm Beer & Whisky Festival testas alla tävlingsbidrag under blinda förhållande. De olika ölen tävlar därmed på samma villkor och domarna kan alltså inte veta om ölen de testar är ekologisk. Frågorna som personerna bakom Nynäshamns Ångbryggeri ställer sig: Är det positivt eller negativt att en öl skyltar med att den är ekologisk? Blir potentiella kunder mer sugna eller rent av skeptiska? De vill visa att de kan tillverka en god öl under förutsättningarna för KRAV-certifiering och hoppas att den kan nå ut till en större kundkrets och vända trenden för god ekologiskt framställd öl. Speciellt nu, efter att den vunnit klassen ””bästa svenska flasköl””. Ekologiskt – så funkar det. För att nå upp till KRAV-certifiering vid tillverkning av öl krävs att man bara handlar av certifierade återförsäljare. En viss del av produkten ska vara tillverkad av ekologiskt framställda råvaror. Nynäshamns Ångbryggeri har valt att gå hela vägen och tillverkar Ekholmen Ekologisk Ale enbart av ekologiska produkter. Alltså både malt och humlen i ölen är ekologisk och inköpt från certifierad återförsäljare. Vidare måste alla transporter av råvaror ske separat för att minimera risken för sammanblandning med andra oekologiska råvaror. Detta gäller även för lagerhållningen. De har ett helt eget lager för deras ekologiska råvaror med tydliga skyltar så inget skall gå fel vid tillverkningen. Dokumentationen är oerhört viktig för spårbarheten – från fältet där kornet/humlen odlas till butikshyllan. Dokumentationen innehåller till och med intyg från odlaren där garantier lämnas för vilka humlerankor som skördats. ””När vi brygger Ekholmen sker rengöringen på samma sätt som vid andra bryggningar med undantag för att även maltkross och transportskruv rengörs. Detta för att inte någon vanlig bryggmalt ska kunna hamna i mäskkärlet. Eko-ingredienserna skiljer sig i smak och beteende från övriga ingredienser. En ekologiskt odlad Pale Ale-malt smakar till exempel inte likadant som en motsvarande Pale Ale-malt som inte är ekologisk. Detta gäller även för humlen, så det går inte att bara byta ut ingredienserna i ett redan beprövat bryggrecept, utan man får hitta på ett nytt recept som bygger på egenskaperna hos de ekologiska råvarorna. Slutresultatet är det viktigaste – en riktigt bra ekologiskt framställd öl!”” -Lasse Ericsson, bryggare”