Hem Övrigt Bila genom franska vingårdar

Bila genom franska vingårdar

av Livets Goda

Artikeln är i samarbete med Insplanet

Att tänka på innan resan
Ett bra första tips kan vara att läsa bloggar och forum för att se hur andra har planerat sin resa. Då får du ett hum om hur du får ut mest av din resa och kan undvika vanliga fallgropar. Det kan också vara en god idé att se över din bilförsäkring så att du är skyddad mot eventuella olyckor på vägen.

Att resa genom Frankrike behöver inte vara en särskilt kostsam idé. Naturen och kulturen du kommer att uppleva är lyxig om något, men med smart planering kan du spara pengar. Om du till exempel har tänkt att köpa med dig viner hem är priserna i princip alltid billigare än på Systembolaget. Det kan vara värt att ha i åtanke när du budgeterar för resan. Många viner från de mindre byarna går heller inte att få tag på i Sverige.

Champagne – stadig champagneproduktion sedan 1700-talet
Rent geografiskt är Champagne ett naturligt första stopp för bilande svenskar. Regionen ligger i nordöstra Frankrike och är som namnet antyder den enda riktiga producenten av champagne. Namnet har skyddad ursprungsbeteckning, vilket innebär att det faktiskt är förbjudet att kalla sitt mousserande vin för champagne om vingården inte ligger i området.

Här finns massor av pittoreska byar och vingårdar att uppleva, både små och stora. I princip alla odlingar består av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier – de tre druvorna som används vid champagnetillverkning.

Största staden i området är Reims. Är man intresserad av att uppleva Frankrikes kultur utanför vinproduktionen kan det vara värt att spendera en dag här. Reims erbjuder en rik historia och innehar bland annat en av Frankrikes största gotiska kyrkor, som förr i tiden användes vid kröning av franska kungar, bland annat Karl VII.

Bourgogne – lätta röda viner av högsta kvalitet
Bourgogne ligger i östra Frankrike och är en favorit bland vinkännare. Här tillverkas rött, vitt, rosé och mousserande vin och området anses av många erbjuda den vackraste naturen bland de franska vinområdena.

Bourgogne-viner är framför allt utmärkande för att de tenderar att bara göras på en enda druva, till skillnad från exempelvis Bordeaux där man gärna blandar olika druvsorter. För röda viner är Pinot Noir den vanligaste druvan.

Loire – friskhet längs Loirefloden
I västra Frankrike hittas landets längsta flod – Loire. I detta område produceras viner som kännetecknas av friskhet. Området har dock varierande klimat, vilket betyder att både söta och torra viner tillverkas här. Vanligast är vitt vin. De producerar också mousserande viner på Chenin Blanc-druvan där de allra vinerna ofta jämförs med champagne, men till ett mycket mer överkomligt pris.

RELATERAD LÄSNING