Hem Vinvärlden Billecart-Salmon – The perfect score

Billecart-Salmon – The perfect score

av Christoffer Enquist

I lagom tid till jul & nyår då Champagne är som mest eftertraktat släpps både Billecart-Salmon’s årgångschampagne Vintage 2008 och deras absoluta toppvin från vingårdsläget Le Clos St Hilaire 2002.

100 poäng av The Wine Enthusiast

Billecart-Salmon Vintage 2008
Vinet är gjort på 65% Pinot Noir från Grand Cru byar (Montagne de Reims, Aÿ) och 35% Chardonnay från Côte de Blanc. Vinifieringen har skett på ståltankar och delvis genomgått malolaktisk jäsning. På jästfällningen lagras vinet i 9-10 år och man använder endast 4 gram dosage per liter vilket klassas in som en ’Extra Brut’. För den inbitne champagneentusiasten behöver årgång 2008 ingen närmare introduktion och för de som råkat missa så var 2008 ett fantastiskt år i Champagne. Koncentrerad frukt, hög syra och ett hopp om lång lagringspotential. Det är definitivt en årgång man bör testa redan idag men samtidigt lägga ett par extra flaskor på lutning i källaren en längre tid framöver.

Släpps till försäljning på fredag kl 10:00 i ett fåtal butiker samt på Systembolaget.se
Billecart-Salmon Vintage 2008, 699kr Art.nr 77167 (360fl)

Billecart-Salmon Le Clos St Hilaire 2002
Från vingårdsläget Le Clos St Hilaire i Mareuil-sur-Aÿ kommer dessa Pinot Noir druvor som fått både James Suckling och Wine Enthusiast att sätta 100/100 poäng på vinet, tätt följt av Jancis Robinson 19/20 poäng. Det är inte allt för ofta dessa poäng delas ut och när det väl görs så vet man att det är någonting alldeles speciellt man har att göra med.

Le Clos St Hilaire är endast 1 ha stort och sedan en tid tillbaka har man återvänt till väldigt traditionella champagnetillverkningsmetoder så som att använda hästar istället för traktorer i vingården. Detta medför att vinrankorna trivs bättre, får längre rotsystem och man får en högre koncentration i druvorna och vinet reflekterar sin terroir tydligare.
Le Clos St Hilaire vinifieras helt på ekfat och lagras i hela 15 år på jästfällningen. Man tillsätter inget socker i dosagen och vinet görs endast på de allra bästa årgångarna, övriga år används druvorna i andra viner från Billecart-Salmon. Totalt produceras mellan 3500-7500 flaskor årligen.

Släpps till försäljning på torsdag kl 10:00 och endast på Systembolagets hemsida.
Billecart-Salmon Le Clos St Hilaire 2002, 3699kr Art.nr 92678 (48fl)

Läs gärna Livets Godas artikel:

En morgon med Antoine från Champagne Billecart-Salmon >>

En trevlig samling champagner till frukost

Billecart-Salmon grundat 1818 av Nicolas François Billecart och Elisabeth Salmon i byn Mareuil-sur-Aÿ, drivs idag av den 8:e generationen Billecart. Under de 200 år som Billecart-Salmon har gjort sina otroliga viner så har de varit pionjärer i att kylstabilisera vinerna och jobbar hårt för att undvika oxidering, allt för att bevara så mycket frukt och elegans som möjligt. Sverige har en liten del att spela i den otroliga historien om Billecart-Salmon. År 1999 under Richard Juhlin’s Millennium provning så ställde Billecart-Salmon upp med årgång 1959 och tog hem titeln “Champagne of the Millennium”, årgång 1961 kom på andra plats.

RELATERAD LÄSNING