Hem Vinvärlden Borgogno Barolo Classico 2015 – ny årgång

Borgogno Barolo Classico 2015 – ny årgång

av Christoffer Enquist

I Piemonte hade årgång 2015 den fina egenskapen att resultera i viner som är ljuvliga att dricka redan nu, men ändå har massor av kraft för att lagras länge för den som vill. Borgogno Barolo Classico 2015 finns nu ute i butik!

Barolo 2015

Borgogno är ett av de allra äldsta och mest aktade vinhusen i Piemonte. Sedan 1761 har man skapat ryktbara viner, främst Barolo, av distriktets klassiska druva Nebbiolo. Lagringsdugliga viner som går att spara i årtionden.

Den unga vinmakaren Andrea Farinetti är vinmakaren som snabbt skapat sig ett aktat namn i vinvärlden. Han har hittat balansen i Borgogno-vinerna, som gör dem drickfärdiga redan som unga, men med den kraft som behövs för lagring om man så vill. Årgång 2015 har hyllats av internationella vinkritiker för sina rika, aromatiska viner och anses som mycket bra i Piemonte.

Borgognos Barolo Classico är skapad enligt traditionen att blanda druvor från Barolos olika delar. I det här fallet kommer de handskördade Nebbiolo-druvorna från några av distriktets allra förnämsta lägen, de fem cru-vingårdarna Cannubi, Cannubi San Lorenzo, Fossati, Liste och San Pietro delle Viole. Efter temperaturkontrollerad jäsning i cementtankar med druvornas naturliga jäststammar, har det färdiga vinet lagrats i fyra år på stora fat av slavonsk ek.

Borgognos Barolo Classico finns nu i den nya årgången 2015 i Systembolagets fasta sortiment.

Nr 76584, Borgogno Barolo Classico 2015, 75 cl, 399 kr

RELATERAD LÄSNING