Hem Övrigt Branäsgruppen slopar plasten och väljer Raws

Branäsgruppen slopar plasten och väljer Raws

av Christoffer Enquist

Branäsgruppen slår ett slag för miljön och väljer nu att erbjuda sina besökare Raws, sugrör av svensk vass. Detta gör Branäs till den första skidanläggningen i Sverige att byta ut plastsugrör. 

Plast som samlas i haven och inte bryts ned naturligt har fått EU att förbjuda engångsplast från och med 2021. Men vissa är snabbare än så. Branäsgruppen, som är Sveriges största privatägda skidanläggning beslutar sig nu att skippa plastsugrör till förmån för sugrör av svensk vass från Raws.

– Det är superhäftigt att vi är först i vår bransch att ta steget. Vi är medvetna om att alla skidanläggningar kan göra mer när det kommer till att minska miljöpåverkan och vi tittar hela tiden på hur vi kan förbättra oss. Plastsugrör har varit på̊ tapeten ett tag och vi är glada över att nu kunna erbjuda ett bättre alternativ, säger Wisam Salim koncernansvarig för Branäsgruppens restauranger.

Sedan starten har Raws fått flertalet högprofilerade kunder däribland Gröna Lund, Urban Deli och Sturehof. Nu siktar man norrut mot Sveriges skidorter – och först ut är Branäsgruppen.

– Att Branäsgruppen sätter ribban högt och visar att de bryr sig om miljön är positivt för alla. Plastsugrören är på̊ väg bort, men papperssugrör som både blir mjuka i drinken och kräver träd för att produceras finns kvar. Därför vill vi att fler går i samma fotspår som Branäs. Raws är helt enkelt det bästa alternativet på̊ marknaden, både för miljön och mojiton, säger Raws grundare Eyoel Lundberg.

Raws grundades 2019 och tillverkar och säljer miljövänliga sugrör av svensk vass. Vassen skördas och produceras till sugrör i Norrköping.

RELATERAD LÄSNING