Hem whisky_bourbon Brännland Cider släpper Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015

Brännland Cider släpper Brännland Iscider Belle De Boskoop 2015

av Livets Goda

Brännland Iscider Belle de Boskoop är den finaste musten från den exceptionella årgången 2015. Spontanjäst på ett litet ekfat och sedan lagrad på samma fat helt orörd i 36 månader. Lagringen har givit iscidern ett djup och en tyngd som inte står något dessertvin efter. 

– Alla de egenskaper man förknippar med fatlagrad iscider har förstärkts, oxidativa, nästan avec-liknande toner av mörkt socker och karamell kombinerat med djup sötma. Strax före buteljering har cidern fått ett lätt anslag av Brännland Iscider Barrique 2017 för att skruva upp syran och balansera Belle de Boskoops 220 gram restsocker, berättar Andreas Sundgren Graniti, Brännland Cider och fortsätter.

– 2015 var Brännland Ciders fjärde årgång och någonstans i samband med den kunde vi börja höja blicken och fundera på hur vi ville att svensk iscider skulle utvecklas bortom sin blotta existens. Vi tyckte det skulle vara spännande att undersöka hur vår iscider skulle svara på lång fatlagring. 

Teamet på Brännland Cider har följt utvecklingen i oregelbundna intervaller och smakat när andan fallit på. 

– Den idé vi formulerade på Markus Lundéns inrådan när vi la iscidern i fat var att ställa fatet i ett hörn och glömma bort det. Lite som Douglas Adams beskrivning av hur man lär sig att flyga. Under våren 2019 smakade vi igen och bestämde oss för att det var dags att gå vidare till butelj. Den slutliga iscidern är bortom våra vildaste förväntningar och det säger kanske något om 2015 års kvalitet att vi inte har lagt undan en ny Belle De Boskoop förrän 2018. 

– Svenska äpplen har en enorm potential att leverera stora vin-upplevelser. Vi hoppas att Belle de Boskoop 2015 ska visa en del av den potentialen. 

Belle de Boskoop 2015 på Brännland Ciders webb.

Belle de Boskoop 2015 på Systembolagets webb.

BELLE DE BOSKOOP 2015
ALKOHOLHALT: 9,5%
RESTSOCKER: 220 gram/liter
BUTELJERAD: 2019
ÅRGÅNG: 650 flaskor 187 ml – flaskor/kolli 6 st
SERVERINGSTEMPERATUR: 8-12 grader
LAGRING/FÖRVARING: Svalt och mörkt. Stor lagringspotential.

RELATERAD LÄSNING