Hem Vinvärlden Champagnehuset Krug i harmonisk symfoni med 3D-musik och gastronomi

Champagnehuset Krug i harmonisk symfoni med 3D-musik och gastronomi

av Christoffer Enquist

Sedan 1843 har musik varit en central del av Krugs universum, då det finns en påtaglig länk mellan toner och smakperception. Genom Krug Encounters hedrar champagnehuset sin savoir-fare och har inlett ett samarbete med den framträdande 3D-artisten Ozark Henry samt mexikanska kockgruppen Rock Pepper Scissors. Smakerna och aromerna i ett glas Krug champagne kan nå nya höjder i kombination med elektroniska toner och paprikainspirerade rätter.

Krug

Konsten att producera Krugs champagne påminner på många sätt om hur en tonsättare komponerar sin musik. Varje enskilt basvin som ingår i Krugs champagne utgör ett instrument och tillsammans komponeras vinerna ihop till en symfoni. Krug tillverkar sin champagne på samma sätt idag som i mitten av 1800-talet när champagnehuset grundades. Grundaren Joseph Krug komponerade ihop basvinerna med noggrann precision utifrån det enorma bibliotek av 400 basviner som Krug har till sitt förfogande. Syftet var att kunna skapa det allra bästa regionen har att erbjuda vad gäller smaker och aromer oavsett variationer i väder och klimat.

Krug Encounters kan liknas vid olika kapitel i boken om Krug Grande Cuvée. Varje kapitel skildrar respektive edition av Krug genom musik och realiseras genom en upplevelse som åhöraren sent kommer att glömma. Krug Grande Cuvée 167ème Édition kommer musikaliskt illustreras av den belgiska artisten Ozark Henry, vars uttryckssätt är starkt influerat av avantgardiska och elektroniska toner. Henry är en musikalisk pionjär, guld/platina-belönad artist inom 3D-ljudinspelning och produktion, något som han beskriver som en revolutionerande och sensorisk 360°-upplevelse, med ljud från olika källor och positioner som kopplar på alla sinnen likt en eufori.

”Om stereoljud är en målning, är 3D-ljud en skulptur” – Ozark Henry

Ozark Henry

Varje år hedrar Krug sin savoir-faire genom att bjuda in ambassadörskockar att tolka noterna i Krugs champagne och  skapa kulinariskt innovativa recept med fokus på en speciellt utvald ingrediens. I år är ingrediensen paprika och den mexikanska kockgruppen Rock Pepper Scissors har i samråd med Krugs källarmästare Éric Lebel tagit fram paprikainfluerade rätter som kompletterar smakerna och aromerna från ett glas Krug champagne.

Champagnehusets tydliga koppling till musik präglar samtliga årgångar och cuvéer såväl som det exklusiva årgångsvinet Krug 2006 – Capricious Indulgence som lanseras i slutet av 2019.
Urvalet basviner har selekterats noggrant för att på bästa sätt återspegla den särskilda karaktären av skörden 2006. Höga temperaturer över 30 grader, skiftande klimat innehållandes mycket torra perioder och intensiva skyfall har präglat skörden och skänkt vinerna dess uttryck.
Capricious Indulgences sammansättningen av Pinot Noir (48%), Chardonnay (35%) och Meuniers (17%) får sedan vila 10 år i Krugs källare, där champagnen får utveckla sin makalösa karaktär.

Krug Grande Cuvée 167ème Édition
Artikelnummer: 7494
Volym: 750 ml
Alkoholhalt: 12 % vol.
Pris: 1699:-

Krug 2006 – Capricious Indulgence
Artikelnummer: finns tillgänglig genom privatimport
Volym: 750 ml
Alkoholhalt: 12 % vol
Pris: 2250:-

RELATERAD LÄSNING