Maker’s Mark är ett av de mest kända bourbonmärkena i hemlandet USA. Nu börjar även medvetna krogkonsumenter i Sverige att få upp ögonen för den handgjorda drycken som ökat med 63 procent på restauranger och krogar det senaste året. Med smakinslag av kryddig vanilj, kola och brända mandlar passar Maker’s Mark bra att avnjutas ren, med is eller i cocktails. Det är främst klassiska drinkar som Old Fashioned, Whisky Sour och Bourbon med Ginger Ale som fått ett uppsving, bland annat efter tv-serien Mad Mens genomslag i Sverige. Maker’s Mark i Loretto, Kentucky, är det äldsta aktiva bourbondestilleriet i världen och är kulturminnesmärkt i hemlandet. Produktionen hålls fortfarande i relativt liten skala för att försäkra kunden om kvalitet och omsorg. Varje del i processen andas engagemang och hantverk, från det särskilt utvalda vintervetet till det järnfria källvattnet som används. Inga maskiner finns med i testproceduren, det är det mänskliga handlaget som garanterar kvaliteten. Flaskan handdoppas i rött vax vilket ger det karaktäristiska utseendet som i sanning gör varje flaska unik. Ursprung: Kentucky, USA. Familjen Samuels har producerat bourbon i olika former sedan 1780, grunden till Maker’s Mark lades efter förbudstiden, produkten som den ser ut i dag skapades 1958. Pris: 359 kronor. Alkoholhalt: 45 % (vol). Artikelnummer på Systembolaget: 558. Drinkrecept: Maker_s Mark med Ginger Ale 4 cl Maker_s Mark Ginger Ale 2-3 apelsinklyftor Så gör du: Pressa apelsinklyftorna i ett glas. Fyll på med is. Häll i 4 cl Maker_s Mark och fyll upp med Ginger Ale. Garnera med apelsinklyfta. Whisky Sour 4 cl Maker_s Mark juice från 1 citron Lite äggvita 3 cl sockerlag* Så gör du: Skaka alla ingredienser i en shaker (alternativt kör allt i en mixer). Häll upp i ett glas helt fyllt med is. * Värm lika delar socker och vatten tills sockret har löst upp sig. Kyl innan användning. Old Fashioned 6 cl Maker_s Mark Skalet från 1 apelsin 1 sockerbit (råsocker eller vanlig) Angostura bitter Så gör du: Lägg sockerbiten i ett glas. Droppa tre droppar Angostura Bitter och en liten mängd sodavatten på sockerbiten och lös upp den med en sked. Fyll på med mycket is och 6 cl Maker_s Mark. Rör om med sked minst en minut. Avsluta med att pressa så mycket du kan av oljan från ett apelsinskal över isen och garnera med skalet alternativt ett cocktailkörsbär
355