Dags för risotto…

Riso Ferraris ekologiska ris odlas strax norr om Torino i Piemonte. Riset är ett risottoris av den sort som anses ge den bästa risotton, Carnaroli. Risotton blir krämig med ett lätt tuggmotstånd, àl dente. Det lämpar sig utmärkt för restauranger då det kan förkokas utan att mista sin struktur. Det odlas i norra Piemonte vid foten av Alperna där man odlat det bästa risottoris sedan urminnes tider. Variation: Vill man inte ha grädde så tag mer buljong, vatten och/eller vin i stället. Vill man smaksätta risotton är det bara fantasin som sätter gränser. Men prova tex: Frantioio Sanminiateses Tryffelolja och Gorgonzola Dolce. 100gr Ferraris Carnaroli risottoris, 1 dl vitt torrt vin, 2-3 dl grädde, 1 schalottenlök, 1-2 vitlöksklyftor, 50gr Gorgonzola Dolce . Tag en rymlig rostfri kastrull. Finhacka schalottenlöken och vitlöksklyftan och sautera ihop med riset lätt i olivolja. Slå på vinet och grädden . Låt riset koka upp och sedan sjuda på svag värme med lock. Rör om då och då. Späd med buljong, vatten och/eller grädde om den blir för tjock. Riset ska ha ett mjukt skal med en liten kärna (al dente). Avsluta med Tryffelolja, salt och peppar. Just detta ris saluförs av framförallt Sabisbutikerna och några delikatessbutiker. På www.petersmatovinhandel.se kan man också hitta detta ris samt andra godsaker.