Hem Övrigt Därför heter champagnen champagne

Därför heter champagnen champagne

av Christoffer Enquist

Champagne är en av världens främsta och mest berömda drycker. Denna bubbliga dryck kommer från området i det nordligaste vinområdet i Frankrike som bär samma namn som drycken. Detta bubbliga vin symboliserar fest och högtid på ett sätt som ingen annan dryck gör. Det finns många andra mousserande viner på marknaden, men dessa får enligt lag inte kallas för champagne. Här får du reda på vad som krävs för att vin ska få kallas för champagne.

Champagne

Artikeln är i samarbete med cbdolja.nu

Vad är en champagne?
Champagne är ett franskt mousserande vin som kommer från området med samma namn. Drycken tillverkas enligt ett mycket strikt regelverk. Druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier används huvudsakligen i drycken. Vinet är vanligtvis vitt, men två av dessa druvsorter är faktiskt blå. Färgen är ljus eftersom endast druvjuicen används och inte skalen. Drycken kan tillverkas i olika stilar, bland annat torr, söt, blanc de blanc, blanc de noir och rosé.

Smak
Vinet har en karaktäristisk smak av bröd och brioche. Denna smak kompletteras med citrusfrukter, äpple och päron. Eftersom vinet kommer från de nordligaste delarna av Frankrike har det en karaktäristisk hög syra. Det kalla vädret gör druvorna syrliga. Därför beskrivs detta vin ofta som krispigt. Många som betalar för ett dyrare vin vill kunna känna skillnaden från de billigare varianterna. Tänk på att viss mat och kosttillskott kan hämma möjligheten att känna smak, t.ex kan kosttillskott som CBD olja påverka smaklökarna och göra det svårare att känna vinets smak. För att undvika detta bör man droppa CBD-olja under tungan där det inte finns några smaklökar. Precis som vid all vinprovning bör man inte borsta tänderna eller äta stark mat precis innan man ska dricka vin. Detta är särskilt viktigt när man ska dricka lätta mousserande viner.

Champagne måste komma från Champagne
Många använder ordet champagne för alla sorters mousserande vin. Detta är dock fel eftersom namnet endast hänvisar till det mousserande vin som kommer från vinregionen Champagne i norra Frankrike. Området är det nordligaste vinområdet i landet och har en särskilt karaktär. Samtliga druvor som används i tillverkningen måste komma härifrån. Namnet är en skyddad ursprungsbeteckning, vilket innebär att endast viner härifrån som är tillverkade enligt särskilda metoder får marknadsföras som champagne. Området har en särskild terroir som ger en unik smak och karaktär till vinet. Drycken har tillverkats här sedan 1700-talet och samma tillverkningsmetod har alltid använts.

Om det är ett mousserande vin från en annan del av Frankrike kallas det oftast för crémant, exempelvis crémant de Loire eller crémant d’Alsace. Tillverkningsprocessen är dock densamma, men eftersom det är från en annan region måste namnet vara annorlunda.

Tillverkningsmetod
Tillverkningsmetoden som används heter Méthode Champenoise, även kallad för den klassiska metoden, och den kopieras av vintillverkare världen över. Karaktäristiskt för denna metod är att vinet jäser två gånger. Ena gången i tank eller på fat och den andra gången i flaskan. Den andra jäsningen i flaskan gör att vinet blir bubbligare och upplevs som krämigare. Det är betydligt dyrare att tillverka mousserande viner på detta sätt och därför kostar dessa viner mer än mousserande som endast genomgått en jäsning, exempelvis prosecco från Italien. Cava från Spanien är ett exempel på ett annat vin som tillverkas enligt Méthode Champenoise.

RELATERAD LÄSNING