Hem Övrigt Den klassiska julmusten

Den klassiska julmusten

av Christoffer Enquist

Julmust är en klassisk dryck som de flesta dukar fram på julbordet när det vankas julafton. Denna populära läskedryck är starkt förknippad med julen och säljs därför under veckorna kring julfirandet.

Artikeln är i samarbete med HittaSMSLån

Julmust

Det blir ingen riktig julafton utan julmust och det går åt miljontals liter varje år. För att tillverka den klassiska julmusten behöver tillverkarna använda ett hemligt julmustextrakt. Dessutom är det endast i Sverige som denna fantastiska dryck säljs, den är helt enkelt svenskarnas hemliga julfavorit.

Julmustens historia
Julmusten är en svensk dryck som uppfanns av en läskedrycksfabrikör. Receptet har inspirerats från Tyskland och skapades som det perfekta alkoholfria alternativet till öl. Det tog några år att få fart på försäljningen av musten. Den började säljas i början av 1900-talet och under 1920-talet hade de flesta fått upp ögonen för drycken.

Drycken har alltså en lång historia av att finnas på plats vid svenskarnas firande. Eftersom att musten är så pass populär så är det numer inte bara vid julfirandet som den serveras. Idag kan den svenska befolkningen även köpa hem musten under påsk. Då går den dock under namnet påskmust och har en gulare etikett på flaskan. Musten har alltså gått från att sälja enbart några flaskor till att säljas i miljontals liter. Det är något som är få läskedrycker förunnat.

Duka fram julbordet
När det vankas juletider är det dags att börja planera vad som ska serveras på det årliga julbordet. Förutom skinka, vörtbröd och revben har julmusten en given plats vid bordet. Det är denna dryck som dricks till all den goda maten som serveras. Dessutom passar drycken lika bra till huvudrätterna som till desserten.

Att köpa hem all mat och alla paket till julafton kan bli en stor utgift, speciellt om man har en stor familj och släkt. Därför är det inte ovanligt att människor vill låna pengar till jul för att hjälpa ekonomin och julbudgeten på traven. På så sätt kan man njuta av en stressfri decembermånad och inte oroa sig för sin ekonomi. Genom att låna pengar för alla bestyr och inköp kan man njuta av den härliga gemenskapen och sedan betala tillbaka lånet när allt lagt sig efter december.

Med de lånade pengarna drygas budgeten ut inför årets bästa vinterfest. Då kan det handlas hem lussekatter, pepparkakor, chokladaskar, göras Jansons Frestelse och rödkål. Ingenting behöver saknas på julbordet.

Vår mest älskade dryck
Julmust är en dryck som aldrig går ur tiden. Denna klassiska dryck är lika god år efter år. Eftersom att den endast dricks under ett fåtal veckor varje år så hinner ingen tröttna på den.

Vad är det då julmust är tillverkad av? Bland de viktigaste ingredienserna finns bland annat kolsyrat vatten, humle- och maltextrakt, sötningsmedel och karamellfärg för att ge drycken dess djupa, vackra färg.

45 miljoner liter julmust dracks det under julmånaden i Sverige för 20 år sedan. Det innebär att varje enskild svensk dricker flera liter av drycken. När julmusten säljs får andra läskfabrikörer stå åt sidan då julmust ofta utgör hela 50 % av försäljningen av läskedrycker i Sverige.

RELATERAD LÄSNING