Hem Mat & Restaurang Det våras för stadsodling

Det våras för stadsodling

av Livets Goda

Onsdag eftermiddag betyder självplock på Kajodlingen. Just den här onsdagen är det ett dussintal personer som tagit sig ut till den gamla betongpiren vid Göta älv. När vi kommer fram till entrén till odlingen möter vi ett par som är på väg ut, varav den ena håller ett barn i handen och den andra en påse bladgrönsker.

Trots att det är sent på säsongen är odlingen fortfarande full av grönska. I pallkragarna trängs olika kålplantor och salladsblad med sockerärtor, morötter och lök. Stadsbonden Jonas Lindh berättar att gröna blad är praktiska, eftersom de går att skörda många gånger, medan grönsaker är det som lockar flest kunder.

– Det är ett bra sätt att få hit folk. Vi har till exempel en massa olika tomater som inte går att hitta i en vanlig butik. De kommer hit för att skörda tomater men går härifrån med en massa konstiga blad också, säger han.

Jonas driver kajodlingen tillsammans med trädgårdsmästaren William Bailey. Jonas har själv ingen formell odlarutbildning, utan är beteendevetare i grunden. För honom växte intresset för
odling fram i takt med intresset för matlagning.

– Det började för typ 8–10 år sedan. Jag ville göra min egen pesto och började odla basilika på fönsterbrädet. Sedan spårade det ur, säger Jonas och skrattar.

Killarnas vägar strålade samman år 2015. William läste då sista terminen på Trädgårdsmästarprogrammet och anlade en takodling på Tredje Långgatan som sitt examensarbete. Jonas hade i samma veva kommit över en odlingsyta vid Masthuggskajen och letade efter någon att odla tillsammans med. Han fick höra talas om ”gubben på taket på Tredje Lång” och hörde av sig på vinst och förlust.

– Vi träffades och kom ganska snabbt överens om vad vi ville testa. Att inte bara odla för odlandets skull, utan för att faktiskt kunna leva på det. Finns det något intresse? Vem säljer man till först? Det var lite så vi började, säger Jonas.

Att odla i städer kan tyckas paradoxalt. Men faktum är att stadsjordbruk var vanligt i Sverige ända in på 40-talet. Förändringen kom efter andra världskriget, i och med att välståndet ökade och transporterna blev billigare. Allt mer mat började att skeppas från landsbygden in till städerna.

Det här ämnet, staden som fenomen, var något som William fördjupade sig i under sin studietid. Han förundrades över alla resurser som flödar in i staden utan att tas till vara.

– Staden är en plats där vi konsumerar väldigt mycket och slänger väldigt mycket. För mig blev odlingen ett svar på det på något sätt. Ett sätt att ta hand om resurserna, förklarar William.

Odlingen vid Masthuggskajen blev starten på Jonas och Williams samarbete. Deras första leverans gick till stjärnkrogen Bhoga – med betoning på gick. Direkt efter skörd packade killarna ihop grönsakerna och promenerade över med dem till restaurangen. Därefter har projektet vuxit så det knakar. Jonas och William insåg ganska snart att det skulle behövas mer än 40 pallkragar för att möta efterfrågan från Göteborgs krögare och privatpersoner.

– Vi pratade med kommunen och frågade om de hade några lediga tak. Så kom de tillbaka till oss och sa: ”Nej, men vi har hittat en annan yta. Men vi hyr bara ut den som en hel pir”, säger Jonas.

William fyller i:
– Vi ville egentligen ha 1 000 kvadratmeter. Men det var 5 000 kvadratmeter eller inget.

Och så gick det alltså till när Jonas och William startade ett av Nordens största stadsjordbruk. Killarna fick tillgång till piren vid Götaverken tidigt på våren 2018 och de har påtat i odlingsbäddarna sedan dess. Under första året har fokus legat på att gräva färdigt, men också om att etablera platsen i göteborgarnas medvetande. Att erbjuda självplock är ett led i det arbetet.

– De flesta tror att den här ytan är stängd. Den finns ju inte. Vi måste ha öppet varje vecka, även om det inte kommer så mycket folk. Det är ett pågående arbete. Att sätta platsen liksom, förklarar William.

Tidigare har Jonas och William främst sålt sina grönsaker till restauranger runt om i Göteborg. Med den nya odlingsytan vill de nå ut till en bredare publik. De ser en stor potential i alla som arbetar, bor och rör sig i det närliggande området. Under 2019 önskar de att Kajodlingen får sällskap av ett kafé eller foodtruck, så att fler människor hittar ut till den gamla piren.

William gör en gest över den tomma ytan, bortanför odlingarna.

– Jag ser ju ett ”U” här. Som vindskydd, men också med restauranger i. Du sitter och äter i mitten och sedan är det utfällbart tak ifall det börjar regna, säger han.

Under året hoppas killarna även på att utveckla sitt samarbete med Clarion Hotel Post. Utöver odlingen vid Götaverken har de en liten takodling på 70 kvadrat på Posthotellet. Här är upplägget lite annorlunda. Jonas och William hyr inte odlingsytan, utan de sköter om odlingen åt hotellet mot att hotellet köper blad och grönsaker från dem. Ingredienserna används sedan i köket på hotellets restauranger.

Vilka råvaror som odlas på taket bestäms i samråd med kökspersonalen. Sofia B Olsson, som är kökschef på Restaurang vRÅ, jobbar mycket med japanska smaker och har därför önskat råvaror såsom wasabi, shiso och tatsoikål. Jonas och William har också haft möjlighet att testodla råvaror som de själva är nyfikna på. Chilifrukten habanada är ett sådant exempel.

– Habanada är en ny sorts chili som är förädlad för sin smak. Man har tagit bort hettan i den och har kvar allt det fruktiga i en habanero, förklarar Jonas. – Som persika och citrusfrukter. Det smakar som det, säger William och håller fram en liten orange chilifrukt för oss att smaka.

Det är en ny dag och vi har följt med Jonas och William till takodlingen på Posthotellet. Vinden blåser på ordentligt på taket, så efter en kort tur runt odlingen har vi tagit skydd inne i växthuset med chiliplantorna.

William berättar vidare att chilin inte bara har en speciell smak. Den har också en speciell jord. De har själva gjort jorden av hotellets matavfall. I stället för att kompostera på traditionellt sätt har de tillsatt goda bakterier och jästsvampar i matavfallet och därigenom skapat en odlingsbar jord. Tekniken är japansk och kallas för bokashi.

– Allting vi slänger är ju resurser. Det borde inte få försvinna förrän det absolut inte finns någon användning kvar.

Matrester är högpotent energi. Vi slänger ju guld egentligen, menar William. Bra jord är en bristvara idag – i synnerhet i städer. Att ta hand om matavfall på det här viset är ett sätt att skapa bra, näringsrik jord utan att slösa på mer resurser. Sofia på vRÅ har följt killarnas arbete på nära håll och är mycket imponerad över vad de har åstadkommit.

– Att de tar stadens eget avfall och skapar en odlingsbar jord som inte kommer utifrån. Det tycker jag är superintressant. Där går dom i bräschen, säger hon.

Sofia var kund till Jonas och William redan när de odlade vid Masthuggskajen. När det blev tal om att hotellet skulle göra något av den tomma ytan på taket, tyckte hon att det var självklart att Kajodlingen skulle få uppgiften.

Sofia strävar hela tiden efter att arbeta mer hållbart på vRÅ och hon ser samarbetet med Jonas och William som en viktig del i hållbarhetsarbetet. Att ha en så nära tillgång till färska, ekologiska grönsaker är också en lyx för henne som kock.

– Man pratar om lokalproducerat och man pratar om ekologiskt. Men inte om vikten av att grönsakerna är nyskördade… Som kock uppskattar jag ju det extremt mycket. Det här är verkligen direkt från jord till bord, säger hon.

...

RECEPTTIPS!

Sofia B Olsson bjuder på en tvårättersmeny med inspiration och ingredienser från takodlingen på Clarion Hotel Post.

Hav & Gurka
Växtbaserad rätt med tydlig smak av hav

Biffsallad
Asiatisk biffsallad med kantareller, kål & tare

RELATERAD LÄSNING