Mat och dryck med inspiration från 1700-talet samt en flört med karibiska smaker står på menyn. Lasse i Gatan har ett brett utbud av rom som serveras i både drinkar och i utvalda rätter. Men det är helheten som är poängen; här bjuds gästerna in i livet på de röjiga skeppen som kapade transporter för att komma åt mat och gods från hela världen. Allt syns och känns i de gamla valvens utsmyckning, dukning med handblåsta glas, kostymerna på personalen och den levande musiken.
– Jag vill levandegöra vår svenska historia med underhållning, god mat och dryck. Det här blir ett helt nytt kapitel, en tid som ingen annan fångat upp. Här bjuder vi in till det spännande livet ombord på kaparskeppen och det är just Lasse i Gatans liv vi vill berätta, säger E-type.
Lasse i Gatan kallades Lars Gathenhielm som tillsammans med sin fru Ingela härjade på Västkusten under tidigt 1700-tal. På uppdrag av Karl den XII kapade de tillsammans skepp efter skepp på främst mat och förnödenheter, allt för att störa det pågående nordiska kriget i en närmast laglös tid på haven. En tid som också kom med mycket historier, sång, exklusiv mat och dryck.
De gamla valven på Västerlånggatan 60 i Gamla Stan har de senaste 40 åren huserat anrika Café Art. Sedan juni 2018 har lokalen varsamt renoverats och anpassats till restaurang Lasse i Gatan – allt tillsammans med riksantikvarieämbetet, arkeologer och arkitekter.
– Den här lokalen är i sig en viktig del av vår historia. Vi har gått mycket varsamt fram och under arbetets gång har flera spännande arkeologiska upptäckter gjorts i valven, berättar Martin Erikson.
E-type driver sedan 2011 Vikingarestaurangen Aifur i Gamla Stan. Lasse i Gatan, med 85 sittplatser, blir hans andra krog med inriktning på den svenska historien.