Ett av Sveriges minsta bryggerier, Stockeboda

”Stockeboda Gård har anor från tiden då Skåne tillhörde Danmark. Gården byggdes ursprungligen som ett jaktslott, och har därför byggts på en av de naturskönaste platserna på Österlen, men rinnande vatten, ädellövskogar och böljande fält. Sommaren 1992 slog Stockeboda Gård upp portarna till en av de gamla stenlängorna, som renoverats och byggts om till restaurang. Under åren som byggdes anläggningen ut med konferensrum och många aktiviteter utvecklades. 1999 byggdes de första stugorna för övernattning och idag är Stockeboda Gård en mötesplats för många olika arrangemang. konferenser, bröllop och turister 2008 togs nästa steg i utvecklingen. Att starta ett gårdsbryggeri. Anders och Else-Marie köpte ett komplett bryggverk från en skola i Jönköping, som tänkt starta ölskola, men ändrat sina planer. När bryggverket var nytt, stod det och tjänade ölälskande gäster på Harrys i Örebro. Bryggeriet är tillverkat på Tankki i Finland år 2000, och har en kapacitet på 250 liter /brygd. De har en lagringskapacitet påtotalt 4 500 liter, i temperaturstyrda tankar. Benny Sundberg anställdes som bryggare, och den 16 oktober 2009, bryggdes den första ölen på Stockeboda Gårdsbryggeri.. Det var en vinteröl, Vinternattens ljus. Därefter har de bryggt Ljus Ale, IPA och Pils, samt flera profilöl. Derasförsta årgångsöl har de bryggt under årets längsta natt, vid vintersolståndet. Det ska lagras i minst 9 månader, och kommer att hålla minst 10 %. En ljusare uppföljare kommer att bryggas den 21 juni då sommarsolståndet infaller. Utöver att antal egna varumärken erbjuder Stockeboda profilöl, bryggkurser, kundanpassade etiketter, provningar och butik för hembryggare. För mer information om detta lilla, genuina bryggeri och allting däromkring, besök Stockeboda.se alternativt gardsbryggeriet.se , eller varför inte besöka de på mässan om ni har vägarna förbi.”