Fazer meddelar idag att man förvärvar Gateau, ledande inom hantverksbakat bröd och konditorivaror och en föregångare inom sitt område. Gateau driver bageri- och konditoributiker i Stockholm med omnejd. De är mest kända för sina matbröd som bakas i stenugnar på surdeg och stenmalet rågmjöl men erbjuder även konditorivaror av högsta kvalitet. Genom förvärvet kompletterar Fazer sitt redan starka produktsortiment inom bröd samtidigt som verksamheten utökas med egna bageri- och konditoributiker. – Det som konsumenterna allt mer efterfrågar är det exklusiva och hantverksbakade surdegsbrödet. Gateau är ledande i Sverige på detta område. De har ett starkt och väl inarbetat varumärke i Stockholmsregionen och håller en mycket hög kvalitet på sitt sortiment. Målet med förvärvet är att stegvis bygga upp kapacitet för att kunna erbjuda detta genuina premiumbröd till helt nya marknader i större omfattning än idag, både inom och utanför Sverige, säger Per Sandberg, vd för Fazer Bageri & Konfektyr i Sverige. Konsumenterna efterfrågar både bröd från stora bagerier och exklusivt, dagsfärskt hantverksbakat bröd, och därför kompletterar företagen varandra mycket väl. De båda företagen vilar på samma nyckelvärderingar samt delar tron att smakrikt bröd av hög kvalitet ska vara ledstjärnor för verksamheten. Efter förvärvet kommer Gateau att finnas kvar som ett eget varumärke och drivas vidare som ett eget bolag. Det unika inom Gateau ska bevaras. – Vi är glada över att sälja till Fazer då vi känner att företagen har samma värdegrund, med rötter i det lilla bageriet. Med hjälp av Fazer möjliggörs också en fortsatt expansion av Gateau där våra kärnvärden behålls samtidigt som brödets och bakverkens utmärkta kvalitet alltid hamnar i första rummet. Genom Fazer får vi hjälp och kraft att expandera Gateaus koncept till helt nya marknader, såväl inom som utanför Sveriges gränser, säger Claes Christenson, grundare av Gateau. Fazer har en 120-årig historia som började i Karl Fazers konditori i Helsingfors. Nyligen lanserades också ett nytt koncept med närproducerat bröd på Karl Fazer Café i Helsingfors, där bröd bakades redan på 1890-talet. När nu Fazer förvärvar Gateau i Sverige adderas en viktig pusselbit i verksamheten som också tydligt knyter an till Fazers ursprung. Fazer-koncernen har verksamhet i åtta länder och betraktar Sverige som sin andra hemmamarknad. Omsättningen för Fazer i Sverige står för 24 procent av koncernens totala omsättning. Förvärvet trädde i kraft den 27 april 2011
1,4K