När de startade Franska Kvalitetsviner var det i en stark övertygelse att medvetna konsumenter skulle välkomna högklassiga viner som är fria från kemiska bekämpningsmedel och tillsatser. De skrev att de trodde att ekologiska/biodynamiska viner är en trend som kommit för att stanna. I slutet av januari besökte Franska Kvalitetsviner vinmässan Millesieme Bio, detta år i Montpellier i södra Frankrike. Den här mässan visar om något hur ekologiska och biodynamiska viner får allt större uppmärksamhet. Mässan hölls 2003 första gången, och då var antalet utställare mindre än 20 st. I år var det mer än 500, och inte bara från Frankrike utan från hela världen. Just Franska Kvalitetsviner besökte den här mässan första gången 2004 och då var de enda besökarna från Sverige. I år var dock såväl deras konkurrenter som Systembolaget väl representerade. Mycket glädjande för oss alla i branschen och för er som vill njuta av naturliga viner! En intressant insyn i detta ämne kan ni få om ni tittar på Mats-Eric Nilssons artikel ”Dags att deklarera vinet” i SvD den 4 februari om den industriella vinframställningen . Med Mats-Erics tillåtelse citerar vi: ”Idag framställs många viner lika industriellt som andra livsmedelsprodukter. Den stora skillnaden mellan matfabrikanternas och vintillverkarnas varor är att alkoholdrycker inte behöver innehållsdeklareras, därför ser du aldrig några E-nummer på flaskor eller boxar. Det enda som måste anges är om vinet innehåller konserveringsmedlet svaveldioxid. Hur mycket av denna tillsats som använts behöver dock inte deklareras trots att det kan skilja mellan 10 mg och160 mg per liter, vilket är maxgränsen för rött vin… Även de viner som sägs vara ekologiska kan ha manipulerats på flera sätt även om druvorna kan ha odlats ekologiskt”. Läs hela artikeln, sökbar på SvD:s hemsida. Alla viner från Franska Kvalitetsviner är framställda enligt biodynamiska principer i odlingen såväl som i själva vinframställningen, enligt strikta nationella regelverk. Detta innebär bl a att svavelhalterna hålls mycket låga, ofta långt under 10 mg , eller så är de inte svavlade alls. Inga tillsatser används under vinframställningen. Det är vinets naturliga förutsättningar och vinmakarens hårda arbete och skicklighet – i vingården och i framställningen av vinet – som ger vinet dess karaktär. Vårens lanseringar Först ut är Montirius med årgång 2009 av Vacqueyras le Clos. Vinet kommer att lanseras i 54 butiker, men kan beställas från övriga systembolagsbutiker. Här är produktuppgifterna: Artikelnummer: 99578, 199 SEK/fl Champagne från Bedel, Origin’Elle lanseras i ordinarie sortimentet den 1 april Arbois Selection 2006 från Stephane Tissot lanseras den 2 maj. (Förra årgången tog slut direkt.) Montirius Vacqueyras Garrigues 2009 lanseras den 1 juni. Montirius Gigondas Confidential 2007 lanseras också 1 juni. Och så till sist en exklusiv italienare: Marsala Superiore, Marco de Bartoli, lanseras den 15 juni. 60 flaskor av denna raritet kommer finnas tillgodo.
196