Det är en konst att brygga ett riktigt bra julöl. Det ska smaka gott som sällskapsdryck men också harmonisera fint med julbordets alla söta och salta rätter. Bryggmästaren Lennarth Anemyr ägnade lång tid åt att hitta den perfekta balansen mellan kryddighet och sötma. – Åbro Julöl 5,2% har en mjuk, behaglig doft med en ton av choklad i eftersmaken, säger Lennarth Anemyr. Ölet är bryggt på spalt och perle som är tysk kvalitetshumle samt pilsnermalt, blackmalt och naturligt vatten direkt från bryggeriets egen källa. Servera det i valfri serveringstemperatur – varje konsument är sin egen expert. Åbro Julöl bryggs enligt den så kallade dekotionsmetoden, vilket innebär att man delar mäsken i två delar. Den ena delen kokas upp till 100°C och pumpas sedan tillbaka till den andra halvan. Det tar förstås längre tid, men sätter en extra fin prägel på smaken. Sedan lagras drycken kallt (-1°C) och länge (ca 2 månader), en metod som ger en fyllig rondör i eftersmaken. – I juletid är Åbro Julöl en storsäljare på systembolag och restauranger runt om i Sverige. Både konsumenter och branschen uppskattar julölet från Sveriges äldsta familjebryggeri, säger Ola Passmark, projektledare Åbro Bryggeri. I Åbros sortiment finns även ekologiska Åbro Sigill Julöl, bryggt med KRAV-godkända malt- och humlesorter. Rostad malt ger drycken en bränd karaktär som påminner om kaffe. Ölet lagras runt 0°C och får därmed sin aromatiska och fylliga smak. Dryckesupplevelsen är maltig och kryddig med inslag av knäck och humle
112