I dag är konsumenterna mer medvetna än någonsin när det kommer till vad de äter. Det är inte bara priset och smaken som räknas. Det är lika mycket kvaliteten och råvarornas ursprung som avgör valet när vi står i butiken. Vi är också benägna att betala lite mer för att undvika onödiga tillsatser och konserveringsmedel. Det är inget undantag när det kommer till glass. När nu sommarhalvåret stundar och vår glasskonsumtion är som störst under hela året är frågan om vad som är kvalitet mer aktuell än någonsin. Glass av högsta kvalitet innehåller uteslutande naturliga råvaror. Inga konstgjorda tillsatser eller färgämnen. Inga stabiliseringsämnen eller emulgeringsmedel. Istället är färsk grädde, mjölk, äggula och socker det centrala. En gemensam nämnare förutom den höga kvaliteten på råvaror när det kommer till finare glass, så kallad lyxglass, är också den låga halten av invispad luft. Flera av de märken som kostar mindre på marknaden idag vispar in mängder av luft under tillverkningen vilket resulterar i en viktmässigt lättare glass kontra volymen. Men samtidigt som produkten blir billigare förlorar den också i smak. – Häagen-Dazs glass innehåller minsta möjliga mängd luft. En halvliter väger nästan 0,5 kg, en egenskap som är unik på marknaden och skiljer Häagen-Dazs glass från sämre sorter. Principen är enkel, mindre luft ger längre njutning. Det är också därför Häagen-Dazs tar något längre tid att mjukna och smakar som allra bäst när man låter den stå framme i tio minuter innan man äter, säger Eva-Lisa Högström, Nordic Brand Manager på Häagen-Dazs. Enligt Livsmedelsverkets regler räcker det med att en halvliter glass väger så lite som 0,225 kg för att få benämnas och säljas som glass. Det innebär att i viss gräddglass kan mer än hälften av innehållet vara luft. Detta är det många konsumenter som i dag är ovetande om. När vi väljer en billigare glass i tron att vi gör en ekonomisk vinst är det inte bara en sämre smak vi får utan i själva verket även en mindre mängd glass.
312