Hem Vinvärlden Idag släpps det viner från Raats Family Wines och Pieropan

Idag släpps det viner från Raats Family Wines och Pieropan

av Livets Goda

Raats Family Wines
Bruwer Raats är en sydafrikansk legend. Han jobbar klassiskt och placerar vikten vid att framhäva terroir och druvtyperna, här är det Chenin Blanc och Cabernet Franc som är fokus. I Sydafrika ses han dessutom som en revolutionär när det kommer till att jobba med just Cabernet Franc. 

Bruwer har en tydlig linje med vinerna som startade år 2000, han använder 20-30% ny ek, några äldre ekfat och ca 30-40% neutral ek som är cirka 7-8 år gammal. Det är viktigt med fatlagring för kontakt med jästfällningarna.

Raats Old vine Chenin Blanc 2017, nr 71798 259:-
Alla druvor till detta vin kommer från vingårdar med en genomsnittlig ålder på 35 år. Jordmånen är en mix av granit och Taffelbergssandsten. Druvorna vinifieras separat för att framhäva jordmånernas typiska karaktär som är kalkig från granitvingårdarna och mer tropisk frukt från jordmånarna med sandsten. 

50% av vinerna ligger på 300 liters franska ekfat, och resterande 50 % på ståltank. Efter 9 månader så blandas de två och ligger ytterligare 2 månader på jästfällningen innan vinet buteljeras.

Raats Family Cabernet Franc 2016, nr 74746 439:-
Vinet har legat på fat, varav 25 procent var nya, i 18 månader. Raats Family cabernet franc är gjord på druvor från egendomens äldsta och högst belägna vingårdar, där klimatet är svalt och vältempererat.

https://raats.co.za

Pieropan 
En ledstjärna i Soave. Pieropan var först med att jobba organiskt och med enkla vingårdslägen i Soave. Här visar de tydligt att Soave inte behöver stå för billigt, vattnigt vitt vin, utan de kan vara komplexa och kvalitativa.

Pieropan Calvarino 2016,  nr 75741 219:-
Calvarino vingården ligger I hjärtat av Soave Classico och representerar kärnan av den gamla familjeegendomen som köptes I början av 1900 talet. Detta vin var först släppt 1971 och är det mest traditionella och karakteristiska vinet från Soave. Druvorna är Garganega: 70% Trebbiano di Soave: 30%

Pieropan Ruberpan Valpolicella Superiore 2016, nr 77149 199.-
Vinet vinner på att lagras i några år. Druvorna i vinet är, Corvina Veronese: 60% Rondinella, Corvinone och Croatina Veronese: 30% gamla traditionella valpolicella sorter: 5%

http://www.pieropan.it

RELATERAD LÄSNING