Hem Mat & Restaurang Inspiration – Boeuf bourguignon med trattkantareller och pressad potatis

Inspiration – Boeuf bourguignon med trattkantareller och pressad potatis

av Livets Goda

Boeuf bourguignon med trattkantareller och pressad potatis
Tillagningstid: 1 tim / Antal personer: 4

Ingredienser:
2 msk matolja
25 gr smör
200 g rökt fläsksida
15 st steklökar, skalade
1 kg högrev
Salt och peppar
2 msk vetemjöl
1 flaska rött vin (gärna från Bourgogne)
2 msk tomatpuré
4 st vitlöksklyftor
10 stjälkar timjan
½ liter vatten
2 dl spädd kalvfond
15 svartpepparkorn
1 dl torkade trattkantareller
10 st champinjoner
50 gr syltlökar
8 stora potatisar
1 dl persilja

  1. Hetta upp en stekpanna med matolja till hög temperatur, lägg i smöret. Strimla och bryn fläsk och skalade steklökar väl, lägg sedan över i en gjutjärnsgryta eller en tjockbottnad kastrull (minst 4 liter). Låt fettet stanna kvar i pannan. Tärnat högreven i kuber, ca 4×4 cm. Bryn köttet i omgångar, salta och peppra väl och lägg över köttet i grytan. Avsluta med att strö mjölet i stekpannan och vispa runt. Häll på vinet och låt koka upp. Häll sedan över allt i grytan
  2. Tillsätt tomatpuré, krossade vitlökar, timjan, vatten, kalvfond, pepparkorn och låt koka på medeltemperatur under lock tills köttet är mört ca. 1 ½ timme. Tillsätt sedan delade svampar och syltlök och låt sjuda ytterligare 15 min.
  3. Skala och koka potatisen så att de blir färdiga samtidigt som grytan. Pressa och servera tillsammans med grytan.
  4. Garnera med hackad persilja.

 

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

RELATERAD LÄSNING