Hem Mat & Restaurang Inspiration: Isterband med stuvad potatis

Inspiration: Isterband med stuvad potatis

av Livets Goda

Isterband med stuvad potatis
(4 personer)

4 st syrliga isterband av bra kvalitet

STUVAD POTATIS
1 kg kokt potatis med skal
1 dl vispgrädde
4 dl röd mjölk
2 msk vetemjöl
1 msk smör
En vända nymald vitpeppar
En nypa salt

TILLBEHÖR
2 msk bladpersilja, fint hackad
Dijonsenap

Så gör du:
Stek isterbanden i en klick smör på mellanhög värme så att de blir genomstekta. Håll varma.

STUVAD POTATIS
I en kastrull vispar du ihop grädde, mjölk och vetemjöl. Låt koka upp försiktigt under omrörning och låt småputtra ca 3-4 minuter. Skiva potatisen och lägg ner tillsammans med smöret. Låt småputtra ytterligare några minuter medan du smakar av med salt och peppar.

SERVERING
Servera ett isterband per person tillsammans med den stuvade potatisen. Sprid lite finhackad bladpersilja över. Ställ fram dijonsenap för den som vill komplettera.

Vinet till: 2016 Le Orme Barbera d’Asti från Michele Chiarlo
Det krävs inte mer än en hastig sniff för att placera det här vinet i Piemonte för här är det syrliga körsbär som tar täten, uppbackade av en örtblommighet som flörtar friskt. Med tid i glaset växer vinet och intrycken likaså. Vi noterar örtstjälkighet och även en lätt pepprig kryddighet och ett stänk tobak. Och så smaken; här är det sådär härligt körsbärskärvt som bara italienare kan vara, och man bara längtar efter en långkokt bolognese som pricken över i:et. Syrligheten till trots så finns det också mogen bärfrukt, körsbär och blåbär, lite örtiga inslag och sirliga tanniner. Befriande torr smak med friskhet i avslutet gör det här till ett synnerligen matvänligt vin, vilket inte minst märks i kombinationen här!

Här lockar isterbanden fram en blommighet och vegetala inslag från vinet och placerar detta ytterst smakfullt i kombinationen. Båda parter har bra syra som inte tar ut varandra och potatisens sötma och robusta kostym lockar även fram en större fruktighet hos vinet, vilket lägger en skön slöja över anrättningen. Läckert och gott!

2016 Le Orme kostar 125 kr och kan beställas till valfri Systembolagsbutik här >>

RELATERAD LÄSNING