Hem Mat & Restaurang Japanske Keita Yuge blir Barillas Master of Pasta 2019 vid Pasta World Championship i Paris

Japanske Keita Yuge blir Barillas Master of Pasta 2019 vid Pasta World Championship i Paris

av Livets Goda

Han vann titeln tack vare att han förvandlade sin signaturrätt till ett mästerverk under tävlingens ”Grand Finale” i konkurrens med 13 unga kockar från hela världen och i närvaro av mer än 250 internationella gäster, bestående av toppjury, matintresserade och branschfolk.

När Keita tog emot priset – en specialdesignad skulptur av brons – sade han:

”Jag är stolt över att vara den nya Barilla Master of Pasta, och jag vill föra vidare mina kunskaper och alla tekniska färdigheter som jag har fått genom åren till kommande generationer”.

Keita Yuge förvandlade sin rätt till ett perfekt mästerverk
Keita är en mångsidig kock med omfattande kunskaper om det italienska köket. Han utvecklade sin talang på de finaste restaurangerna i Paris (G. Savoy), Tokyo (Chez Inno), Osaka (Quintocanto) och nyligen i Yokohama (Salone 2007).

Keita har tillhört Pasta World Championship-familjen sedan han blev finalist vid Barilla Pasta World Championship 2017. I år lagade han ”Penne Gorgonzola Profumo Giapponese” – penne gorgonzola med ostron och japanska smaker av ”Sake, Sansho, Yuzu” – och förvandlade sin signaturrätt till ett mästerverk vid sluttävlingen. Efter synpunkter från juryn förbättrade Keita sitt recept genom att använda en skål i stället för en tallrik, vilket gjorde att alla ingredienser blandades väl och pastan hölls varm. Juryn var enhällig i sin bedömning tack vare smaken men också på grund av det sätt som rätten förkroppsligar länken mellan öst och väst genom pastan och dess många tillagningstraditioner.

Mer en konstutställning än en matlagningstävling
14 kockar yngre än 35 år från 14 olika länder deltog i tävlingen som nu ordnades för åttonde året.

För första gången i tävlingens historia ägde den rum utanför Italien, i Paris. Det var inte bara en perfekt stad för att fira 50-årsjubileet för Barilla Frankrike, utan också för att åskådliggöra årets tema ”The Art of Pasta” på grund av Frankrikes rikedom av gastronomisk kultur och konst.

I den första deltävlingen ”The Masterpiece” fick de fjorton tävlingsdeltagarna skapa varsin signaturrätt, en pastarätt som bäst skulle illustrera uttrycket ”Bello, Buono, Fa bene”: vackert för ögonen, läckert för gommen och bra för själen. I den andra deltävlingen ”The White Canvas” hade deltagarna till uppgift att utifrån ett nytt gastronomiskt perspektiv skapa ett recept som kombinerar kreativitet med en totalupplevelse av välbefinnande. I den sista tävlingen “The Grand Finale” fick kockarna visa upp sina bästa matlagningsfärdigheter och finslipa sina ursprungliga signaturrätter till perfektion.

Barilla hade samlat ett antal framstående personer inom mat- och livsstil. Juryn bestod av de berömda italienska kockarna Davide Oldani och Simone Zanoni, den franske kocken Amandine Chaignot, den italienska arkitekten och designern Paola Navone samt fotografen och innehållskreatören Ashley Alexander från Australien. Utöver smaken tog de hänsyn till historien, den kulinariska stilen och estetiken i varje rätt.

Tävlingarna interfolierades av samtal om mat, estetik och konst, en matlagningsshow för publiken med den franska kocken Amandine Chaignot – som satte strålkastarljuset på den nya premiumprodukten Lasagnatte från premium-sortimentet Collezione Edition – och ett överraskande liveframförande av “The Sound of Pasta” av Food Ensemble och Davide Oldani.

Världsmästerskapen avslutades med ett fantastiskt pastaparty i Pavillon Cambon, för tillfället omgjort till konstgalleri.

The Sound of Pasta: en spaghettisymfoni
Ifjol tog Barilla sina första steg på området ”matlagning och musik” genom ett samarbete med den italienska konstnärsgruppen Food Ensemble. Gruppen är känd för att tolka och presentera varumärken genom musik som är inspirerad av ”ad hoc”-rätter: sången görs av ljud som samplats vid tillagningen av rätten.

Gruppen samplade ljudet av “Spaghetti al cartoccio cacio e pepe” tillagad av Davide Oldani och framförde det live under Pasta-VM 2018. 2019 har Barilla utökat samarbetet till ett album som heter ”Spaghetti Symphony” för att stärka bandet mellan varumärket och musiken.

Albumet innehåller fyra originalspår som vart och ett inspirerats av ett recept på Barilla spaghetti av Davide Oldani. En av låtarna, ”Puttanesca med pepparrot” (se filmen ”Masters of Pasta – The Party” med Davide Oldani och Roger Federer) uppfördes under den nya upplagan av Pasta World Championship 2019 och alla gäster fick en vinylinspelning av den i gåva.

Första rangens partner
Evenemanget kunde genomföras tack vare medverkan av nio exceptionella partners, alla respektive kategorier:

San Pellegrino (gourmetvatten), Electrolux (professionella kök), Smeg (designade köksredskap), Marriott (gästfrihetssektorn), Vorwerk (högklassiga hushållsprodukter), Campari – Aperol Spritz (alkohol), Lavazza (kaffe), Moet&Chandon (champagne) och Fine Dining Lovers (mediapartner).

I år hade Pasta World Championship dessutom ingått ett partnerskap med Parabere Forum, en oberoende, internationell och ideell plattform som stärker kvinnor inom hotell- och restaurangbranschen.

För mer information om Pasta World Championship 2019, en fullständig lista på deltagande kockar med deras biografier kan du besöka: www.barilla.com/sv-se/pasta-world-championship-2019

RELATERAD LÄSNING