”Det är en så kallat keller bier, ett ursprungligt öl som vare sig klaras eller filtreras, och som får en stor del av sin komplexitet just från jästfällningen”, förklarar Johan. Så vitt han vet är han först att göra ofiltrerad tysk pilsnertolkning i Sverige. Ölet bryggs av ljus pilsnermalt med ett 20 procent större inslag av ljus karamellmalt jämfört med den Wisby Pils som sedan flera år tillbaka bryggs i större kommersiell skala. Just den större mängden karamellmalt ger ölet en rikare kropp, en lite större sötma (3.5 gram per liter, vilket är typiskt för pils från Franken) och mer viskös textur, och balanserar samtidigt den kryddiga humlebeskan på ett mycket fint sätt. Det är svårt att tro att humlebeskan ligger hela fem enheter högre i Keller Troll än i Wisby Pils. Beskan och den fina humlekryddan kommer från generösa givor av de tyska humelsorterna Hersbrücker och den lite finare aromsorten Tettnang. I den första vändan har man bryggt 3 000 liter av det välsmakande pilsnerölet, och sånär som på en liten mängd som serveras på Stockholm Beer & Whisky Festival och säljs till ett par andra krogar, går allt till krogen Sjätte Tunnan. Detta öl, och ett antal andra spännande öl från det gotländska bryggeriet finns på Stockholm Beer & Whisky Festival.
279