Hem Övrigt Klassiska cocktails

Klassiska cocktails

av Livets Goda

En typisk cocktail innehåller oftast mellan 7 och 10 cl alkohol, och är tänkt att den ska avnjutas under en kortare tid. Om man tar en cocktail innan middagen ska den helst vara lite torr. Efter middagen passar det bra med söta eller gräddiga smaker. Här kommer några exempel på klassiska cocktails som alltid fungerar. Ett par av recepten innehåller sockerlag. Den görs med 3 delar socker och 2 delar vatten. Rör ihop det under uppvärmning tills sockret har löst upp sig, och låt sedan svalna.

Dry Martini

Dry Martini är en av världens mest kända drinkar, James Bonds favorit och en sofistikerad klassiker. Varför inte göra i ordning en Dry Martini och slå sig ner med sina favoritspel på ett casino online, för att få samma känsla? En Dry Martini är den väldigt enkel att tillreda. Det finns mängder av variationer, med tillägg av allt från juice och fruktlikör till olivspad. Grundreceptet ser ut så här:

5 cl Gin
1 cl Torr Vermouth (vit, till exempel Noilly Prat)
1 grön oliv, väl avsköljd

Häll gin och vermouth i en behållare med plats för att röra om ordentligt, och tillsätt rikligt med is. Rör spriten med isen i mellan en halv och en minut. Sila upp drinken i en martiniglas och garnera med en grön oliv på en tandpetare.

Man kan även variera förhållandet mellan gin och vermouth i drinken. Ju större andel gin, desto torrare blir drinken. Det är viktigt att röra länge, eftersom drinken blir kall samtidigt som den späds ut med lite vatten. Om man skakar drinken istället för att röra den, som Bond vill ha sin Martini, kan den bli lite grumlig eftersom det bildas luftbubblor.

Pisco sour

Om man reser i Chile hittar man Pisco Sour överallt. Det finns många olika recept, men det här är ett bra grundrecept att utgå ifrån.

4 cl Pisco
2 cl färskpressad citronjuice
1 cl sockerlag
1/2 äggvita
Is
Ev. Angostura Bitter

Skaka allt utom Angostura i en shaker. Smaka av och se om det behövs lite strösocker, eftersom syran varierar i olika citroner. Servera i cocktailglas eller champagneglas. Gnid citronsaft runt glasets kant, och sätt sedan glasen upp och ned i socker så att det fastnar runt om på glasets kant, och droppa eventuellt i ett par droppar bitter.

Tom Collins

Tom Collins är också en riktig klassiker. Det är en uppfriskande drink som passar många. I det traditionella receptet bör man använda Old Tom Gin, som är en sötare variant än andra sorter. Det går dock alldeles utmärkt även med vanligt gin.

5 cl gin
2 cl citronjuice
2 cl sockerlag
5 cl sodavatten

Häll gin, citronjuice och sockerlag i en shaker och fyll den med is. Skaka ordentligt tills drinken är kall. Sila sedan upp drinken i ett highballglas med många isbitar. Fyll upp glaset med sodavatten, ungefär 5 cl, men det kan man anpassa efter sin smak och hur stort glaset är. Garnera med citron, antingen en halv skiva eller en twist av citronskal, och stoppa i ett sugrör.

RELATERAD LÄSNING