Hem Mat & Restaurang Klimatsmart med bröd i dagens alla mål

Klimatsmart med bröd i dagens alla mål

av Livets Goda

Panzanella med rotfruktsbröd och mini-quiche med brödpajdeg är två nya recept som Fazer Bageri tagit fram för att inspirera fler till att tanka hjärnan med klimatsmart mat. Enligt Kajsa Asp Jonson fungerar kolhydrater som bränsle i kroppens alla celler, även de röda blodkropparna och hjärnan.

– Frukostmackan är en självklarhet för många, men bröd kan ingå i fler mål under dagen. Då vi har ett brett sortiment av olika typer av bröd fyllda med allt från fullkorn till rotfrukter försöker vi göra det lätt att variera brödintaget, säger Freyja Bäcklund, Brand Manager på Fazer Bageri.

Slår hål på myter kring bröd
Enligt Kajsa Asp Jonson florerar det många myter och missförstånd kring kolhydrater, exempelvis att man blir tjock av bröd och att kolhydrater ökar aptiten. Hon menar att det stämmer att många bör minska på socker och vitt mjöl, men många drar alla kolhydrater över en kam och är även rädda för att äta grövre bröd, pasta, rotfrukter, frukt och potatis.

– Fullkorn, rotfrukter och potatis ger ett lågt klimatavtryck och är sådant som vi borde äta mer av. Den typen av kolhydrater är viktiga för hälsan och ger energi både till kroppen och hjärnan, säger Kajsa Asp Jonson, legitimerad dietist.

Recept:

Panzanella (4 – 6 portioner)

Denna italienska brödsallad ska helst göras på bröd som inte är för färskt – dvs gärna lite torrt bröd.

3 stycken Rotfruktsbröd Palsternacka och Morot eller Rotfruktsbröd Rödbeta och Morot
Ca 350 g körsbärstomater, gärna blandade färger
2 rostade paprikor
½ gurka
1 avokado
½ rödlök
2 dl svarta och/eller gröna oliver
1 kruka basilika
Salt och svartpeppar

Dressing
½ dl olivolja av god kvalitet
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk rödvinsvinäger

Skär brödskivorna i bitar, ca 3 x 3 cm. Halvera tomaterna. Strimla paprikan. Skär gurkan i halvmånar. Tärna avokadoköttet. Skala rödlöken, halvera och skiva. Lägg löken i kallt vatten i ca 15 minuter och sila sedan bort vattnet. Rör ihop ingredienserna till dressingen.

Blanda brödet med grönsakerna, oliverna och basilikablad. Rör ner dressingen i salladen. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i kylskåpet i ca 30 minuter innan servering.

Krispiga tunnbrödsstänger (ca 21 stycken)
Smaksätt tunnbrödstängerna med t ex vallmofrön, sesamfrön, torkade örter, chili flakes, kummin och/eller riven vällagrad ost.
3 Tunna Rotfruktsbröd
1 äggvita, vispad
Valfri smaksättning
Flingsalt

Värm ugnen till 200 grader.
Pensla tunnbröden med äggvita. Strö över valfri smaksättning och flingsalt. Skär bröden i cirka 2 cm breda remsor och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i 2 – 3 minuter eller tills bröden börjar få lite färg. Låt svalna.

Mini-quiche med brödpajdeg (12 st)
12 skivor Rotfruktsbröd Osötat, Palsternacka och Morot
4 ägg
2 dl mjölk
1 dl riven Västerbottenost
60 g skivad rökt skinka, tärnad
3 msk finhackade örter, t ex gräslök, persilja, basilika
¼ tsk salt
1 krm svartpeppar

Värm ugnen till 200 grader.
Stansa ut en rundel i varje brödskiva. Kavla ut rundeln så platt som möjligt. Smörj en muffinsplåt och tryck försiktigt ner en rundel i varje form. Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda ner ost, skinka, salt och peppar. Börja med att grädda ”pajskalen” i ca 2 minuter. De ska bara bli lite torra så att de inte suger åt sig av äggstanningen. Häll sedan i fyllningen och grädda i ytterligare 15 – 20 minuter eller tills äggstanningen är fast. Lägg eventuellt över lite folie om pajerna börja få för mycket färg. Låt pajerna svalna några minuter innan du lyfter ur dem. Servera gärna med en sallad.

Fattiga riddare-stänger med hallongrädde (18 sy)
Använd gärna bröd som inte är så färskt, dvs lite torrt.
6 skivor Rotfruktsbröd Osötat, Palsternacka och Morot
2 ägg
½ dl mjölk
½ tsk vaniljsocker
En nypa salt
Ca 25 g smör
1 dl strösocker
2 tsk kanel
1 ½ dl vispgrädde
3 msk hallonpuré

Vispa grädden. Rör i hallonpurén.
Skär bort kanterna på brödet (om så önskas – men torka dem gärna och gör ströbröd). Skär varje brödskiva i 3 stänger. Vispa ihop ägg, mjölk, vaniljsocker och salt. Blanda socker och kanel i en skål. Doppa brödstängerna i äggblandningen och låt rinna av. Stek några brödstänger åt gången i smält smör tills de är gyllenbruna runtom. Rulla sedan direkt i socker- och kanelblandningen. Servera med hallongrädden.

RELATERAD LÄSNING