Hem Mat & Restaurang Kokboksdebutant vinner Gourmand Awards Sverige

Kokboksdebutant vinner Gourmand Awards Sverige

av Christoffer Enquist

Marias kockskola vinner barnkatergorin i Gourmand Awards Sverige. Det blev idag officiellt och innebär att den har utsetts till bästa svenska kokbok för barn 2019. Boken representerar därmed Sverige i den internationella tävlingen med samma namn. Det är första kokboken för författaren Michael Wiander som skapat den tillsammans med illustratören Peter Jönsson.

– Jag är enormt hedrad över att ha vunnit priset för årets bästa svenska kokbok för barn! Men jag delar också glädjen med illustratören Peter Jönsson och mina fantastiska förläggare Stefan Lindström och Christer Lindblom, som vågat sig på ett helt nytt grepp inom barnkokböcker. Att ge ut karaktärsdrivna kokböcker är minst sagt ovanligt, säger Michael Wiander.

I Marias kockskola får läsaren lära sig att laga spännande rätter från Dexter Olsson-böckerna. Bland annat får man lära sig att laga morfars favoriträtt jambalaya, Marias pasta pomodoro och den marängsviss som fick Svarthattarna på fall. Man får också lära sig hemligheten bakom Dexters chokladbollar, morfars stora kanelbullar och mycket annat.
De smaskiga recepten bjuder på allt från kreolsk matlagning till amerikansk presidentglass och hemlagade munkar. I Marias kockskola presenteras även historien bakom varje maträtt.
– Mat är min stora passion i livet så att göra en kokbok för barn känns därför som det mest naturliga i hela världen, säger Michael Wiander.

Gourmand Awards har delats ut sedan 1995. Vinnarna i respektive kategori tävlar om titlarna “Best in the world”, men redan nu är de “Winner Sweden”.

Bland övriga vinnare märks böcker av bland andra Ann Söderlund, Sanna Lundell, Johanna Toftby, Sebastian & Leif Mannerström, Mathias Dahlgren och Jacob Holmström och Anton Bjur.

RELATERAD LÄSNING