Lansering av Mezcal Bruxo no 1 från Espadín Joven

Mezcal kan till skillnad från sin släkting tequila framställas av en mängd olika agavesorter. Den vanligast förekommande är Espadín. Mezcal är för det mesta olagrad även om det finns en hel del lagrade mezcals (reposado), traditionellt konsumeras den dock mest som vit olagrad och kallas då joven vilket motsvarar tequilans blanco. Historia Historien om Mezcal börjar för mycket längre sedan när spaniorerna på 1500-talet tog med destillationstekniken till Mexiko. Indianerna hade länge gjort en fermenterad alkoholbrygd av agavejuice, denna dryck var däremot helig och endast till för prästerskapet. Spanjorerna insåg möjligheten att destillera brygden som kom att kallas ”Vinho de Mezcal”. Mezcal är det egentliga namnet på alla typer av agavedestillat. Mezcal förknippas ofta och lite felaktigt med att det skall finnas en larv i flaskan. Detta var en gimmick för att sälja mer till amerikanska turister som besökte Mexiko, det finns dock en mängd mer eller mindre fantasifulla historier just kring varför det skall finnas en larv i Mezcal. De flesta mindre kvalitetsproducenterna har idag slutat med detta och har inga flaskor som innehåller larver. Produktion Bruxo destilleras i hjärtat av Mezcalregionen Oaxaca, en knapp timmes bilfärd söder om Santiago de Matatlan på slingriga bergsvägar. Här odlas agave på sluttningar och i dalgångar. I varje by finns det minst en ”Palenque” (Mezcal destilleri). Den lilla familjepalenquen drivs av de tre bröderna Morales och är inte större än ett normalt svenskt tvåbilsgarage. Agaven bakas fyra till fem dygn i en stenbelagd grop i marken. Bruxo no 1 Espadín Joven Art nr: 11258 Pris: 489 kr Volym: 700 ml Alk. %: 40% Ursprung: Mexico Lansering: 17 Oktober 2014 Importörens smakbeskrivning Doften är påtagligt rökig med inslag av frukt och vegetala toner. Smaken är söt och fruktig och ackompanjeras av en balanserad rökighet. eftersmaken bjuder gröna toner med inslag av örter och mynta.