Hem Whisky & Bourbon Limiterad Single Barrel whisky från Balvenie på Systembolagets beställningssortiment

Limiterad Single Barrel whisky från Balvenie på Systembolagets beställningssortiment

av Livets Goda

Redan 1993 introducerade Balvenie Single Barrel-whisky som en del att sitt utbud. På den tiden var den här typen av whisky, som är buteljerad från endast ett fat, väldigt ovanlig och oftast synonymt med mycket gammal whisky. Balvenies introduktion öppnade därmed upp för fler whiskyälskare att få uppleva det unika med Single Barrel- whisky. Två årtionden senare är Balvenie numera det enda destilleriet i världen som fortfarande erbjuder Single Barrel-whisky från olika årtal.

Maltmästaren David C. Stewart MBE (Member of the Order of the British Empire där han blev invald av hennes majestät drottning Elizabeth II i början av 2016) har noga valt tre olika typer av fat, ett First fill och ett Refill av amerikansk ek, samt ett europeiskt körsbärsfat, som Balvenies serie Single Barrel-whisky har lagrats på.

The Balvenie Single Barrel First Fill 12 Year (Cask 4789)
NR 85088, 700 ML, 47,8%, 696 KR, 94 poäng
Lagrad på ett first-fill fat av amerikansk ek, som tidigare användes för bourbon. Endast 300 numrerade buteljer.
Dominerande citrusfrukt med karamellisering, nyanserade toner från kanderade körsbär och en torr kryddig fatkaraktär av ljusare slag, samtidigt som vi inte ska negligera den fylligare känslan som whiskyn avger. Sublim i kraften, ren, rak och distinkt med finess och känsla. Vidare silkigt bett i avslutet som sätter sig fint på läpparna. Det är sött och torrt samtidigt som det är fylligt och transparent på samma gång – elegant kraft således. Det här gillar vi!

The Balvenie 15-Year-Old Single Barrel Sherry Cask
NR 85241, 700 ML, 47,8%, 990 KR, 95 poäng
Lagrad på europeiskt ekfat, Olorososherry. Endast 650 flaskor.
Starten bjuder på läckra chokladtoner som blandas ut med körsbärsfrukten och en mörk kolatoffée. Det låter som mycket godis, och det är det också, men i ett ack så väl balanserat och elegant utförande. Vinösa tanniner visar upp sig i avslutet, och det är av silkig struktur vi plockar upp detta. Pepparkrydda skänker även ett skönt och runt
tillskott, tillsammans med en syrlig sötma som ger whiskyn ett fräscht bett. Denna butelj är en ypperlig avecwhisky där cigarrerna inte ligger långt borta, och förbannat gott är det rent ut sagt! En whisky med djup, komplexa sidor och en tillsynes oändlig längd!

The Balvenie Single Barrel Traditional Oak Aged 25 Years (Cask 514)
NR 85205, 700 ML, 47,8%, 5140 KR, 97 poäng
Lagrad på återfyllt amerikanskt ekfat, tidigare använt för Scotch whisky. Endast 300 flaskor.
I denna butelj får vi en syrligare citruston som ger vindar (utan att tappa sin egna identitet!) av en orökig Islay i sin elegantaste Port Ellen form, i Speyside format. Det är en väl avvägd och fyllig upplevelse, där ljus pepparkryddighet färgad med chili sätter in i avslutet, utan att servera det som ett rent boxningsslag i solar plexus. Det finns även nyanserat läder, humidor och peatyness, vilket påvisar mognaden i whiskyn, och det med en distinkt fräschör och längd. Denna 25-åring är en riktigt komplex skapelse som censurerat sagt är farligt god, och
precis som 15-åringen så har den ett avslut som aldrig verkar vilja lämna gommen. En fenomenal upplevelse.

RELATERAD LÄSNING