Hem Mat & Restaurang Lisebergs nya fisk- och skaldjursrestaurang i hamnmiljö

Lisebergs nya fisk- och skaldjursrestaurang i hamnmiljö

av Livets Goda

Foto: Stefan Karlberg

Säg Göteborg och många tänker hamn, fisk och skaldjur. Ändå har det länge saknats en folklig och stor fisk – och skaldjursrestaurang med rimliga priser i staden. Inte heller har möjligheten till mysigt häng med mat och dryck i mysig hamnmiljö existerat i hamnstaden Göteborg- tills nu. Med nya Hamnkrogen ritas därmed Göteborgs restaurangkarta om.

–  Det blir nu fullt fokus på fisk och skaldjur på menyn. Rustikt och rejält, med en utpräglat säsongsbetonad meny med mycket svenska smaker, och så den här hamnmiljön till det, klart vi fyller ett tomrum i Göteborg, säger Helena Stenborg, restaurangchef på Hamnkrogen.

Restaurangen har genomgått en totalt omgörning och renovering, inklusive menyn som huvudsakligen fokuserar på havets delikatesser. Menyn lyfter fram skaldjuren och erbjuder färska räkor, kräftor, ostron, olika slags musslor, hummer och krabba, men erbjuder också klassiker som Toast Skagen och räksmörgås förstås. På varmrättsmenyn finns till exempel hummersoppa, sotad sojamarinerad laxrygg, torskrygg med flygfiskrom och pepparrotsås och queneller på torsk.

Baren är helt ny och har en lång bardisk för barhäng och 30 ej bokningsbara sittplatser. Här finns en egen barmeny med enklare rätter.

En annan nyhet är Luckan, som gör det möjligt för gäster att genom en lucka köpa enkel mat och dryck. När det är konsertdags på för i år nya Lilla Scenen, som i sommar bjuder på ett 40-tal konserter, kommer det bli en magisk festivalstämning i Hamnområdet. Då blir Luckan idealisk för den som vill strosa runt i området med lite plockmat och dryck.

– Man ska känna sig fri som gäst hos oss – du kan äta à la carte vid dukat bord, sitta i baren och plocka från barmenyn eller köpa med en räkstrut och ett glas vin i Luckan och gå runt och njuta av festivalstämningen vid en konsert, säger Helena Stenborg.

Kallköket flyttar ut i lokalen vilket innebär att gästerna har full insyn när personalen öppnar ostron, gör räkmackor och lägger upp skaldjur, och här kommer humrar och andra godsaker att exponeras i en stor glasmonter.

Den nya à la carte-delen av restaurangen kommer att ha totalt cirka 160 platser inomhus och 70 platser på uteserveringen (som för övrigt har flest soltimmar av alla uteserveringar i nöjesparken).

Inredningen går i en varm grå dämpad färgskala, men väggarna fylls med färgstark konst av fantasiväckande marin karaktär som exempelvis en flera meter lång målning med ett sjöodjur som kommer att hänga bakom den långa bardisken

RELATERAD LÄSNING