Hem Vinvärlden Louis Roederer Brut Premier – lika bra som en årgångschampagne!

Louis Roederer Brut Premier – lika bra som en årgångschampagne!

av Christoffer Enquist

Louis Roederer är ett av de få kvarvarande helt privatägda familjeföretagen i regionen Champagne och deras satsning mot ett mer hållbart tänk och agerande är i sanning imponerande. Idag är mer än 80 av firmans 270 hektar egna vinmarker biodynamiskt skötta och ständigt i stigande. Det är faktiskt värt en applåd!

Louis Roederer Champagne

Jag är, precis som så många andra, vansinnigt förtjust i Louis Roederers Brut Premier. Komplexiteten, tätheten och djupet är för en så kallad non-vintage på en nivå där du faktiskt tror det motsatta. Jag har fått den blint på redaktionen mer än en gång och ja, jag har gissat årgångschampagne av bättre snitt.

Brut Premier är en blend där alla tre klassiska druvsorter i Champagne ingår; lika delar pinot noir och chardonnay kompletteras av en femtedel pinot meunier. Reservviner backar upp basårgången, i nuvarande buteljering 2015, och totalt är det sex olika årgångar i denna som skapar balansen. Tre år på sin fällning har den fått och ett halvår i flaska innan den släpps till oss törstiga.

En strålande NV champagne

Niklas om Louis Roederer Brut Premier
Chardonnay-markörerna lyser starkt i denna buteljering, åtminstone doftmässigt där citrusfrukten med såväl apelsin som citron är med i matchen. Stenfrukterna med mestadels syrliga gröna äpplen hakar på tillsammans med en nötighet och en diskret hint av brioche. Komplext var ordet. Sedan svänger det och smakmässigt så får de blå druvorna pinot noir och meunier mer att säga till om. En rödslöjig skogsbärighet kikar fram, persikan likaså och så kommer det där strama men ändå rika som gör att jag älskar denna Champagne. Vissa mognadshintar från reservvinerna i form av brödigheten men det är ändå det juvenila som styr. Och så då renheten, tätheten och längden. Som sagt, värt en applåd eller två!

Intrycket: 94 LGP

Louis Roederer Brut Premier NV kostar 449 kr (75 cl, 12%) och har artikelnummer 7602. Du finner vinet på runt 100 Systembolag och till resten beställer du utan extra kostnad.

Till vinet HÄR >>>

RELATERAD LÄSNING