Mariestads Old Ox – balanserad femtitvååring gör comeback

Old Ox, som nu presenteras i en ny tappning, lanserades redan 1957 som Mariestads flaggskeppsprodukt. Namnet hämtades från det sävliga dragdjuret i Mariestads stadsvapen, men det till trots blev brygden en snabb succé. Lagom till påsk återlanseras klassikern, som har en alkoholstyrka på 6,9 procent och en ljuvlig arom. – Jag är väldigt stolt över Mariestads Old Ox. Det finns en härlig värme i brygden och min förhoppning är att många upptäcker njutningen i att dricka en riktigt bra bocköl, säger bryggmästare Richard Bengtsson. En så kallad bocköl karakteriseras av en hög alkoholhalt – över sex procent – och en markerad maltighet med inslag av karamell. Traditionellt bryggdes den på våren i Tyskland och den höga alkoholhalten höll brygden fräsch långt in på sommaren. – Nuförtiden kan vi njuta av bockölen året runt, men den passar utmärkt till påsklammet i april. Den högre alkoholhalten lyfter smakerna i ölet och gör det till ett perfekt komplement till kötträtter, säger Richard Bengtsson. Mariestads Old Ox tappas på femtio centiliters glasflaskor och finns tillgänglig på Systembolaget, artikelnr 1379-01, från och med den 1 april. Om Mariestads 1848 grundades Mariestads Bayerska Bryggeri av Fredrik Rosenquist. Rosenquist introducerade svenskarna till den tyska metoden att brygga ljus, underjäst öl – den utan tvivel mest populära ölen i Sverige idag. 161 år senare bryggs Mariestads öl fortfarande enligt de tyska renhetslagarna, med Rosenquists känsla för kvalitet och innovation intakt.