Hem Mat & Restaurang Mat & klimat utsedd till Sveriges bästa klimat-kokbok

Mat & klimat utsedd till Sveriges bästa klimat-kokbok

av Christoffer Enquist

Mat & klimat har valts ut till Sveriges bästa kokbok inom kategorin Klimat i Gourmand Awards 2019. Den är även nominerad till världens bästa inom samma kategori, där den tävlar mot sex andra länders bidrag.

Mat & Klimat

Tillsammans med ett antal restauranger från Umeås restaurangnätverk för hållbarhet har Umeå kommun skapat en kokbok med fakta om matens klimatpåverkan och vegetariska recept från några av nätverkets restauranger.

− Det känns verkligen fantastiskt att vårt hållbarhetsarbete synliggörs genom nomineringen till Gourmand Awards. Förhoppningsvis kommer kokboken inspirera fler restauranger till att jobba med matens klimatpåverkan, säger Märta Streijffert, projektsamordnare för Hållbara restauranger, som tillsammans med Anna Gemzell och Jennie Vennberg från Umeå kommun har skrivit kokboken Mat & Klimat.

Climate Change och Food Waste är två nya kategorier i Food Culture Gourmand Awards 2019. Där Umeå kommun tävlar för Sverige med boken Mat & Klimat tillsammans med rapporten Understanding why people waste food från Stockholm Enviroment Institute.

Läs mer om det nya nätverket Restauranger för hållbarhet: www.umea.se/hallbararestauranger

Läs mer om kokboken Mat & Klimat: www.umea.se/matochklimat

RELATERAD LÄSNING