Hem Mat & Restaurang Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

Nästa års Michelin-stjärnor delas ut i Trondheim

av Livets Goda

Den 17 februari 2020 gör Michelin i samarbete med Visit Trondheim, sin årliga presentation av nya stjärnor som tilldelats resturanger i Michelin Guide Nordic Countries 2020. Därmed placerar sig Trondheim, med sina två enstjärniga restauranger i centrum av den prestigefyllda utdelningen när gastronomins superstjärnor och journalister från hela världen kommer till staden.

– Vi ser fram mot att fira de nordiska restaurangerna i Trondheim nästa år. Orten har under de senaste åren blivit en kulinarisk destination i Norge och Norden, där tradition möter nya ideer. Topprestaurangerna i staden håller elitklass när det gäller innovation och hållbarhet, och har tillgång till regionens bästa råvaror, säger Gwendal Poullennec, internationell direktör, Guide Michelin.
Själva presentationen av Michelins nordiska guide sker i Olavshallen och följs av en middag för gästerna på Britannia Hotel.

– Detta är helt fantastiskt och inget mindre än en historisk milstolpe för matstaden Trondheim! Vi glädjer oss att önska massmedier, deltagare och gäster välkomna till Tröndelag i februari 2020. Nu får vi en unik chans att visa hela regionen med både producenter, topprestauranger och enklare matställen, som alla delar en förkärlek till de utmärkta råvarorna. Det är ju härifrån som de nordiska smakerna kommer ifrån, säger Tanja Holmen, turistchef, Visit Trondheim.

Även turistdirektör Bente Holm i Innovasjon Norge gläds åt Michelins belsut.
– Vi gratulerar Trondheim, som 2020 har värdskapet för den första Michelin Guide Nordic Countries på norsk jord. Detta är en unik möjlighet att få internationell uppmärksamhet och särskilt att få visa fram det som Trondheims-regionen har att bjuda på, med smakupplevelser i världsklass, kultur och historia. Staden har utmärkt sig i många år som en matstad och varumärket «Home of Nordic Flavours» – något som också gagnar hela Norge som resemål. Michelin-utdelningen på plats i Trondheim och Norge är definitivt ett erkännande av jobbet med att positionera Norge som matnation, säger turistdirektör Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge.

Näringsminister Torbjørn Røe Isaksen glädjer sig också över nyheten.
– Det är glädjande att Michelin önskar förlägga detta arrangemang till Norge. Jag välkomnar allt som kan bidra till bättre mat. Jag hoppas den ökade uppmärksamheten av Norge som matnation bidrar till etablering av små och medelstora verksamheter, integrering i arbetslivet och ett attraktivt matutbud. Gratulationer till Trondheim och lycka till med arrangemanget, säger näringsminister Torbjørn Røe Isaksen.
Inbjudningar till media och journalister sänds ut i januari 2020. Som alltid kommer Michelin att distribuera ett pressemeddelande med en fullständig lista över de restauranger som mottar stjärnor direkt efter presentationen.

RELATERAD LÄSNING