Hem Övrigt Nespresso presenterar ESPERANZA de COLOMBIA & TAMUKA mu Zimbabwe

Nespresso presenterar ESPERANZA de COLOMBIA & TAMUKA mu Zimbabwe

av Livets Goda

Reviving Origins är Nespressos initiativ vars syfte är att återställa kaffeproduktionen i regioner där den är hotad eller helt ödelagd på grund av naturkatastrofer, konflikter eller ekonomisk instabilitet. Reviving Origins lanseras inom ramen för Nespressos hållbarhetsprogram, AAA Sustainable Quality Program.

Det var under arbetet i Sydsudan 2011 som Nespresso insåg potentialen i att stötta kaffebönder i utsatta regioner för att få kaffeproduktionen på fötter igen. Tack vare insatserna i området kunde den limiterade kaffekollektionen Suluja ti SOUTH SUDAN lanseras, vilken blev Sydsudans näst största exportvara efter olja. Kaffeälskare världen över fick ta del av ett nytt spännande kaffe samtidigt som landets ekonomi tog ett steg i rätt riktning. Hållbarhetsarbetet Reviving Origins hade tagit sin början.

Nu kan Nespresso presentera två nya kaffesorter i Reviving Origins-serien: TAMUKA mu Zimbabwe från östra Zimbabwe och Esperanza de COLOMBIA från Caquetáregionen i Colombia. Båda är unika kaffesorter som under decennier långsamt har försvunnit och som idag är i princip helt okända. Tack vare Nespressos investeringar och med hjälp av dedikerade partners har dock kaffeproducenter i dessa två regioner börjat återuppbygga en hållbar försörjning, återställa den lokala ekonomin samt genomföra nödvändiga förändringar för en hållbar kaffeproduktion.

TAMUKA mu Zimbabwe:
Klimatpåverkan och ekonomisk instabilitet har slagit hårt mot kaffeproduktionen i Zimbabwe. Från att ha producerat och exporterat över 15 000 ton kaffe under slutet av 80-talet stannade kaffeproduktionen nästan helt av i landet och 2017 producerades mindre än 500 ton. Nespresso har nu, tillsammans med den globala non-profit-organisationen TechnoServe, arbetat med lokala kaffebönder i Manicaland-provinsen för att ta fram ett hållbart sätt att åter  producera kaffe. Resultatet av arbetet och investeringarna är en ny kollektion med högkvalitativt arabicakaffe.

ESPERANZA de COLOMBIA:
50 år av oroligheter och konflikter satte sina tydliga spår i området Caquetá i Colombia. Kaffebönderna tvingades överge sina gårdar i området vilket gjorde att produktionen av kaffe i princip stannade av helt. För att stötta återuppbyggandet av kaffeproduktionen i regionen har Nespresso samarbetat med lokala jordbrukare samt Colombias nationella organisation för kaffeodlare. Nespressos agronomer har bidragit med kunskap och expertis kring hållbart jordbruk, kvalitetsutveckling och vattenhantering, vilket har bidragit till att kaffekvaliteten har höjts och hållbara jordbruksmetoder har implementerats. Tack vare arbetet kan man nu presentera kaffekollektionen ESPERANZA de COLOMBIA.

Dokumenterat av National Geographic
Nespresso har samarbetat med National Geographic och den världsberömda fotografen Rena Effendi som har dokumenterat arbetet med Reviving Origins i Zimbabwe och Colombia. Bilderna finns att beskåda på National Geographics hemsida >>

Kapslarna återvinns på närmsta metallåtervinning
Nespressokapslarna är gjorda av aluminium som är det ultimata materialet för att skydda kvaliteten på kaffet och som också är oändligt återvinningsbart. Nespressokapslar återvinns enkelt på närmaste återvinningsstation för metallförpackningar i någon av Sveriges 5 800 återvinningsstationer eller i närmsta Nespresso Boutique. Kapslarna återvinns som de är, med kaffesumpen kvar.

TAMUKA mu Zimbabwe och ESPERANZA de COLOMBIA finns att köpa från och med den 13 maj till en kostnad av 68-102 SEK för Vertuo-serien (10 kapslar) och 62 SEK för Original-serien (10 kapslar) i Nespressos Boutiques samt på
www.nespresso.com/se/se. Kaffe som släpps i Reviving Origins-serien är säsongskaffe, vilket innebär att de är temporära men återkommande.

RELATERAD LÄSNING