Nils Oscar Kalaspåsköl – Ett självklart val för den sanne påskfiraren

Nils Oscar Kalaspåsköl med sin gul-lila etikett finns naturligtvis till försäljning även i år. Ingen behöver misströsta. Deras bryggmästare Patrick Holmqvist och Horst Fritze är stolta fäder till denna klassiker. Receptet till Kalaspåsköl justeras något från år till år, för att de – om nu möjligheten finns – vill göra en ännu godare påsköl. En av årets justeringar är en något annorlunda humlegiva. För övrigt är Nils Oscar Kalaspåsköl ett överjäst öl med en rund och fyllig kropp. Den härliga doften präglas av amerikansk humle, främst Cascade och Amarillo, men också Nelson Sauvin från Nya Zealand. Detta tillsammans med en mjuk karamellton och lätt rostade toner bidrar till den runda smaken där man får njuta av mörka maltsmaker, generös humle och rondör. För att ett brännvin skall få kallas aquavit så skall den dominerande kryddan vara kummin eller dill. Nils Oscar har valt kummin som har en överlägsen smak och arom. Nils Oscar Aquavit kryddar de också med pomerans och koriander. Sedan rundar de av med lite sherry som dessutom ger en fin gyllene färg. På den närliggande gården Tärnö Säteri odlas spannmål som sedan mältas. Av maltet framställs en mäsk som sedan destilleras då härliga smakämnen utvinns. Allt för den goda smakens skull – helt i stil med god Nils Oscar-anda. Resultatet blir ett friskt och lent brännvin, inte helt utan bett, men med en behaglig sammansatt kryddning som tillåter matens smakämnen att komma till sin rätt. ”Det är alltid givande att göra högtidsöl, eftersom det skall passa till festligheter och mer karaktärsfull mat än vardagsmaten. Därmed finns också utrymme för ölet att vara lite mera generöst och smakrikt än till vardags. Denna möjlighet har jag försökt ta vara på i Nils Oscar Kalaspåsköl”, säger Patrick Holmqvist