Hem Mat & Restaurang Nu är skrei-säsongen igång

Nu är skrei-säsongen igång

av Livets Goda

Skrei kommer från världens största torskbestånd, den nord-ost-arktiska torsken i Barents hav. Namnet ”skrei” kommer av det gammelnorska ordet för skrida eller vandra och torsken får bara kallas skrei mellan januari och april. Varje år lämnar omkring 500 miljoner torskar Barents hav för att leka kring Lofoten i Nordnorge och ungefär 90 procent återvänder till Barents hav.

Tack vare god förvaltning av norska myndigheter är beståndet hållbart och i god tillväxt. Fisket har grönt ljus från norska WWF och hela det norska torskfisket certifierat av MSC (Marine Stewardship Council). En stor del av torskfisket är även KRAV-certifierat.

Efter en lång vandring genom kalla klara vatten och hårda strömmar blir skreien muskulös med ett fast vitt kött. Skreien lagrar överflödigt fett i levern och inte musklerna vilket gör den mycket mager. Dessutom är den rik på protein, vitaminer, mineraler och omega-3-fettsyror.

– Nu är äntligen årets sjömatshöjdpunkt här! Det är en gammal väletablerad tradition att fiska och äta skrei i Norge och jag hoppas att fler svenskar passar på att njuta av färsk norsk vildfångad torsk när den är som bäst. Förutom en fantastisk smak är skreien fullpackad med de mineraler och vitaminer som krävs för att klara av de sista månaderna av mörker innan våren infinner sig, säger Sigmund Bjørgo, Fiskeriutsending Sverige på Norges Sjömatråd.

I Norge har man en månghundraårig tradition av att utnyttja fisken till fullo och alltifrån filéer, rom, kinder, lever, huvud och tunga tas tillvara. Men skrei är en delikatess i fler länder än Norge. Torkad skrei exporteras till Italien som Stoccafisso, hel skrei saltas och torkas för att skickas till Portugal och Brasilien som Bacalao. Huvudet till Nigeria, där det kokas till fond i grytor. Magen åker hela vägen till Asien där den blir till en delikatess. Kind, tunga och filé skickas bland annat till Sverige där det äts som lyxig säsongsrätt på väl utvalda restauranger eller i hemmen.

Skrei ska ätas färsk under säsongen som pågår mellan januari och april. Förra året exporterades 259 ton skrei från Norge till Sverige under skrei-säsongen.

 

Näringsinnehåll     Fett (g/100 g)       Kolhydrater (g/100 g)      Protein (g/100 g)

Filé/bit                         0.3                          <0.1                                  18
Rom                            1.7                            0                                     24.3
Lever                           60.3                          0.7                                  6.2

Siffrorna kommer från prover på färsk fisk framtagna av Norges Havsforskningsinstitut. För mer näringsinformation och fakta se nifes.hi.no

RELATERAD LÄSNING