Hem Mat & Restaurang Nu kan man smaksätta som proffskockarna – Daily Greens släpper fältodlade kryddörter

Nu kan man smaksätta som proffskockarna – Daily Greens släpper fältodlade kryddörter

av Livets Goda

Daily Greens kryddörter har en kraftigare arom och smak och lämpar sig väl för matlagning och som smaksättare i dryck. Det är också anledningen till att kryddörterna tidigare bara erbjudits professionella bartenders, kockar och restauranger. Men från och med denna vecka kommer utvalda fältodlade kryddörter erbjudas till kunder hos bland annat City Gross.

– Dagens konsument har samma krav som professionella kockar när det gäller råvaror, därför är efterfrågan på färska premiumingredienser stor. Konsumenterna är redo för högkvalitativa kryddörter, de går helt enkelt inte att jämföra med växthusodlad vara, säger Lisa Isakson, marknads- och kommunikationschef på Greenfood.

Hållbarheten på de fältodlade kryddörterna är märkbart längre, dels eftersom kryddörterna är fältodlade och dels eftersom de levereras i en skyddande flow pack-påse. Tillgängliga kryddörter är: salvia, dill, gräslök, thaibasilika, marockansk mynta, fransk dragon, körvel, basilika, bladpersilja, oregano, rosmarin, timjan, koriander och kruspersilja.


DAILY GREENS FÄLTODLADE KRYDDÖRTER

Fransk dragon
Dragon säljs som rysk dragon och fransk dragon. Den franska dragonen smakar mer och har barrliknande blad med en stark aromatisk doft och en smak som drar åt pepprigt. Den är fantastiskt god till fisk och kyckling. Använd den som smaksättare i klassiska smörsåser, exempelvis béarnaise och hollandaise.

Koriander
Koriander har en skarp aromatisk doft och smakar friskt och citrusaktigt. Örten är god till sallader, skaldjur, fisk, kyckling, tacos och salsor. Tillsätt den i slutet av matlagningen eftersom den förlorar smak när den värms upp.

Körvel
Körvel har en söt och kryddig doft av anis. Använd den till sallader på rotfrukt och i grönsaksrätter. Körveln är populär hos professionella kockar och vacker att dekorera med.

Timjan
Timjan har en kraftfull smak och doft som upplevs som söt och kryddig. Använd den till lamm, fläsk, rostade rotfrukter eller som del i en kryddbukett för långkok.

Rosmarin
Rosmarin är barrliknande blad som är mycket aromatiska. Passar bra som smaksättare i allt från kötträtter till ugnsrostade rotfrukter. Använd den som krydda i marinader eller till vilt och lamm.

Basilika
Basilika har en parfymerad doft och stark smak och är stjärnan den klassiska peston. Använd den till pasta, kryddblandningar och marinader. Basilkan passar också fint med mogna tomater.

Thaibasilika
Thaibasilikan har spretigare blad än vanlig basilika och en kryddigare doft. Den har en tydlig smak av anis och används ofta i soppor och currypastor. Men den passar även perfekt till kyckling, räckor och tillsammans med exempelvis koriander och chili.

Marockansk mynta
Det finns många variationer av mynta men den marockanska sägs vara godast. Myntan består av stora blad med tydlig doft av mint. Använd den till drinkar, exempelvis som smaksättare i en Mojito. Den passar även perfekt i fruktsallader, som krydda i en yoghurtdressing, till falafel eller med lamm. 

Oregano
Oregono har små ovala blad med en aromatisk doft och en frisk citruskryddighet. Passar givetvis perfekt till hemlagad pizza men också till lamm eller som krydda i en chili con carne.

Salvia
Salvia har en stark smak och doft av eukalyptus och gräs. Saliva passar perfekt som smaksättare i kötträtter eller tillsammans med färs. Använd den även som komplement till rökta och smöriga smaker.

Dill
Dill har en tydlig doft med en mild men karaktäristisk smak. Använd dill till skaldjur, som smaksättare i soppor, sallader och såser. Den är stjärnan i klassiska rätter som dillkött och dillkokt färskpotatis.

Bladpersilja
Passar som smaksättare i sallader och grytor. Bladpersiljan är mycket smakrik och vacker att dekorera maträtter med. Använd den i kryddiga marinader, exempelvis den sydamerikanska marinaden Chimichurri.

Kruspersilja
Kruspersilja har krusiga blad till skillnad från bladpersiljan som har släta blad. Kruspersiljan passar perfekt till varma rätter och som topping.

Gräslök
Gräslöken har långa stjälkar och en mild smak som påminner om ört och lök. Använd den rå, exempelvis hackad på en äggsmörgås eller i sallader. Den används i många traditionella rätter, exempelvis sill och potatis.

 

 

Fakta
Rekommenderat cirkapris: 20 kronor.
Vikt: 50 gram
Odling: Kryddorna odlas i Europa. Under de kallaste vintermånaderna odlas kryddorna i Marocko. Basilikan odlas i Israel, det bästa odlingsklimatet i världen för basilika. Det ger absolut högst kvalité på plantorna.  

RELATERAD LÄSNING