Hem Mat & Restaurang Nu öppnar SMÖR. – en gourmetkrog i kioskformat

Nu öppnar SMÖR. – en gourmetkrog i kioskformat

av Livets Goda


Jimmi Eriksson, foto Joel Wåreus

Med den nya kiosken vill Jimmi Eriksson få fler att unna sig något extra i vardagen och komma bort från alla måsten
kopplade till mat.

– För mig är det självklart att mat ska vara bra för hälsan, men det behöver inte alltid innebära råa grönsaker. Att stanna upp och njuta av riktigt god mat tror jag är minst lika viktigt för vårt välmående. Med SMÖR. vill jag bort från pekpinnar och istället hylla kärleken till maten och den ingrediens som enligt mig är nyckeln till god mat, berättar Jimmi Eriksson.

En förklaring till att många kockar uppskattar smör i sin matlagning är smörets komplexitet. Det innehåller över hundra naturliga aromer, vilket gör att smaken är svår att kopiera eller ersätta.

– I smör går det bland annat att finna mjuka toner av mjölk, smörkola, hallon och kokos. När man värmer smör framträder ännu fler smaker, till exempel rostade hasselnötter. Smör har dessutom förmågan att förhöja smaken hos andra råvaror, säger Jimmi Eriksson.

Kiosken SMÖR. är fortsättningen på ett samarbete mellan den tidigare Årets Kock-vinnaren Jimmi Eriksson, lyckoexperten Malin Rapp och Arla Svenskt Smör på temat ”Blir vi lyckligare av god mat?”.

– Genom att njuta av god mat kan vi påverka vårt välmående positivt varje dag, menar Malin Rapp. Påståendet stöds av en undersökning* genomförd av Kantar Sifo där det framgår att 80 procent av svenskarna blir lyckligare av god mat.

– Med kiosken vill vi testa tesen i verkligheten med förhoppning om att göra människor lite lyckligare i vardagen. Vi kommer bjuda på riktigt god mat utan att det kostar skjortan, och låta smöret få spela huvudrollen istället för biroll, avslutar Jimmi Eriksson. 

Om SMÖR.
Kiosken SMÖR. är ett samarbete mellan Jimmi Eriksson och Svenskt Smör och öppnas den 1 september i Axel Landquists park på Södermalm i Stockholm. Kioskformatet ska främja spontanitet för nyfikna gäster, men för de som önskar planera sitt besök kommer ett bord finnas tillgängligt för bokning. Dagligen serveras små till mellanstora rätter i prisklassen 30-50 kr/styck. Kiosken har öppet fredag-söndag under de fyra inledande helgerna i september med förhoppning om förlängning 2019. 

 

RELATERAD LÄSNING