Julsäsongen här och vinterns festligheter väntar runt hörnet. Sommelier- och drinkexpert Linda Mikiasson på Ulriksdals Värdshus har inspirerats av vinterns smaker i framtagandet av årets alkoholfria drinkar. Lindas alkoholfria juldrinkar passar utmärkt på glöggminglet, julfesten och nyårsfirandet.
– Vi tycker om att kunna erbjuda våra gäster lyxigare alkoholfria drinkar. Det ska vara lika gott och härligt njuta av en alkoholfri drink som ett glas champagne under julens festligheter, säger Linda Mikiasson.
För den som vill ta del av de alkoholfria drinkarna på bästa sätt finns de att beställa under Ulriksdals Värdshus traditionsenliga julbord som pågår i december.
Så gör du Ulriksdals Värdshus alkoholfria drinkar i vinter:
Äppelmust med kryddig topping
12 cl Äppelmust
lättvispad grädde
mörk choklad
kanelstång
pomerans
Gör så här:
Riv lika delar mörk choklad, kanelstång och pomerans och blanda samman till ett strössel. Värm äppelmust och häll i ett cocktailglas, skikta på grädde och avsluta med att strössla över den kryddiga toppingen.
Lingonspritz
2 cl Citronjuice
6 cl lingonlag (använd vätskan från rårörda lingon)
eventuellt 2 cl sockerlag
Sodavatten
Gör så här:
Dra en citron längs glaset och doppa i socker för en frostad kant. Rör citron och lingonspad,
och smaka av med sockerlag efter smak. Toppa med soda. Garnera med en rosmarinkvist och
några lingon.
Bubblig lemonad med lavendel och gurka
5 cl lavendelsockerlag (1 del vatten och 3 delar socker, låt lavendel dra i het lag likt te)
6 cl citronjuice
2 cm gurka
sodavatten
äggvita
Gör så här:
Muddla gurkan i shaker, tillsätt sockerlag, citron och äggvita, skaka. Sila upp i glas, toppa upp
med sodavatten.