Hem Övrigt Nutritionisten Miriam Höglund om de fleromättade fetterna

Nutritionisten Miriam Höglund om de fleromättade fetterna

av Livets Goda

Better You´s Premium Omega-3 tillskott

I vår kost finns många olika slags fetter, sk. fettsyror, med olika funktion i vår kropp. Man brukar dela in fetter i fyra kategorier – mättat fett, transfett, enkelomättat fett och fleromättat fett. Inom dessa kategorier finna massor av olika fettsyror varav vissa är essentiella för oss, dvs. kroppen kan inte tillverka dem själv utan de måste tillföras genom kosten. Exempel på sådana livsnödvändiga fettsyror är de fleromättade fetterna omega-3 och omega-6. I laxolja finns båda dessa i kombination med omega-9. För att ge en mer översiktlig bild av de olika omega-fetterna beskriver jag dem nedan var och en för sig. 

Omega-3
Det finns flera olika omega-3 fettsyror varav en är den sk. moderfettsyran alfa-linolensyra (ALA). ALA finns i vegetabiliska oljor och nötter som t.ex. linfröolja, rapsolja och valnötter. ALA är en medellång fettsyra som i kroppen kan förlängas till de viktiga fettsyrorna eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). Denna omvandling är tyvärr inte så effektiv hos de flesta av oss så för att säkerställa att vi får i oss tillräcklig mängd EPA och DHA rekommenderar Livsmedelsverket att vi äter fisk 2-3 gånger i veckan. Det är en fördel att välja feta fiskar som t.ex. lax och makrill då de innehåller mer omega-3 än magra fiskar som tex. torsk och sej. För de som inte äter fisk så ofta, eller kanske inte alls, är ett tillskott av omega-3 ett bra alternativ.

EPA och DHA har många viktiga funktioner i kroppen. EPA metaboliseras vidare av olika enzymer till eikosanoider som är en grupp biologiskt aktiva substanser som inkluderar prostaglandiner, prostacykliner, leukotriener och tromboxaner. Dessa eikosanoider reglerar sedan blodtryck, njurfunktion, blodkoagulering, inflammation- och immunologiska reaktioner, smärtkänslighet mm. Då de påverkar bland annat blodtryck men även blodfetter är EPA viktig för hjärt- och kärlhälsan. DHA är nödvändig för tillväxt av hjärnan och andra membranrika vävnader hos foster och spädbarn och spelar en viktig roll för nerv- och synfunktion. DHA spelar inte bara stor roll hos foster och spädbarn utan genom hela livet för hjärnans och synens funktion. Man forskar även på vilken roll omega-3 kan ha för att hjälpa barn med koncentrations-, läs- och skrivsvårigheter. 

Omega-6
Moderfettsyran inom omega-6 familjen är linolsyra (LA). LA finns framför allt i feta vegetabilier som solrosolja, solrosfrön, sojabönor och majsolja. LA är precis som ALA en fettsyra som i kroppen kan omvandlas till andra ämnen. LA kan omvandlas till en rad olika fettsyror som bl.a. gamma-linolensyra (GLA) och arakidonsyra. GLA är en antiinflammatorisk fettsyra som också brukar säljas som separat kosttillskott pga sina fina egenskaper. Arakidonsyra däremot kan omvandlas vidare till eikosanoider precis som EPA (omega-3). Eikosanoider som bildas från omega-6 har i stora drag motsatt effekt jämfört med de eikosanoider som bildas från omega-3. Av denna anledning har man tidigare trott att det är ohälsosamt omega-6 då det i teorin borde öka t.ex. inflammation men senare forskning visar att det inte behöver vara så.

Det verkar alltså inte vara ration mellan omega-6 och omega-3 som spelar roll utan snarare hur mycket man äter av dem. Det finns därmed ingen anledning att undvika naturliga källor till omega-6 så länge man får i sig tillräcklig mängd omega-3. Väl inne i kroppen slåss dessa fettsyror om samma enzymer för omvandling till andra aktiva substanser där omega-3 har högre affinitet för enzymerna än omega-6, vilket är positivt då vi oftast äter mindre av omega-3.

Omega-9
Omega-9 är en grupp icke-essentiella fettsyror som kroppen själv kan producera. Dessa fettsyror fungerar som förstärkning till de goda effekterna av omega-3 och 6. Den vanligaste omega-9 fettsyran är oljesyra som finns rikligt i bland annat oliver och olivolja. Olivolja har visat goda effekter på blodtrycket och man tror att oljesyran har en stor del i dessa positiva effekter då den kan bidra till att skydda mot åderförkalkning. Den är därför precis som omega-3 en viktig del i hjärt- och kärlhälsan.

 

Källa: Miriam Höglund, Better You

RELATERAD LÄSNING