Hem Mat & Restaurang Nya restaurang ÄNG öppnar upp det halländska skafferiet

Nya restaurang ÄNG öppnar upp det halländska skafferiet

av Livets Goda

Nya restaurang ÄNG blir Ästad Vingårds största restaurangsatsning någonsin. Under hösten har Filip utforskat och lärt känna det halländska landskapet och dess råvaror.

– Halland känns lite som outforskad mark på den svenska matscenen. Nu tänker vi ändra på det. Ambitionen är att bygga ett skafferi med det bästa som landskapet har att bjuda på. Ständigt på jakt efter nya råvaror att utforska vilket innebär att menyn är under en konstant förändring.

Redan idag springer egna lamm på gården och örter odlas runt knuten. Vilda växter hämtas från ängar och skogar kring Ästad och till våren kommer en ny grönsaksodling att ha påbörjats, bara ett stenkast från restaurangen.

Från Svalbard till Halland
Bakom sig har Filip Gemzell bland annat åtta år i London på restauranger som Roka, The Square och Gordon Ramsay at Claridge’s. Jobbet som kökschef på Huset på Svalbard lämnade han i somras, för att tillsammans med Ästad Vingård fokusera på nya restaurang ÄNG.

Mat- och råvarumässigt innebar Svalbard stora utmaningar med sitt arktiska klimat. Halland öppnar upp en ny värld, med ett fantastiskt utbud av råvaror. Vi har tillgång till både kusten, det bördiga inlandet och gårdens egna odlingar. Tanken är även att kunna använda vinodlingen som ett inslag I vissa av serveringarna, antingen med druvor, egentillverkad vinäger eller vinblad.

– Restaurang ÄNG ligger helt i linje med vår egen vinodling där vi aldrig kompromissar med kvaliteten. Mat och dryck är det roligaste som finns, så det ska bli väldigt spännande att se vad vi kan göra tillsammans med Filip för att visa upp Halland och Ästad Vingård som vin- och matdestination, säger Daniel Carlsson, vd på Ästad Vingård.

RELATERAD LÄSNING