Hem Övrigt Nyinstiftat jämställdhetspris till Löfbergs

Nyinstiftat jämställdhetspris till Löfbergs

av Livets Goda

Löfbergs har fokuserat på hållbarhet under lång tid. Utåt är det främst deras ansträngningar för att minska avtrycket på klimatet som syns. Men parallellt pågår ett omfattande arbete med social hållbarhet för ökad jämställdhet, inkludering och schysta värderingar inom organisationen och i omvärlden.

– När vi tittat närmare på vad Löfbergs redan gjort och de planer och mål som finns för jämställdhet och inkludering är det imponerande. De har kommit långt när det gäller representation men jobbar även med normer och värderingar som är minst lika viktigt. Dessutom ställer de värderingsstyrda krav på sina samarbetspartners, exempelvis Färjestad BK och driver lovande utvecklingsprojekt i odlarländer, säger Johan Blom tillförordnad landshövding.

Juryns motivering
”Hållbara förändringar börjar genom att gräva där du står. För årets pristagare är det Värmland – men även Brasilien och Tanzania eller en bergssluttning i Uganda. De har tagit ställning – framtiden är hållbar och den utvecklingen ska de driva och ta ansvar för. Som ett av få större bolag i sin bransch med en kvinna som styrelseordförande och en styrelse med lika många kvinnor som män visar de att förändringen måste börja uppifrån. Med tydliga mål för mångfald och jämställdhet och en plan för hur och när de ska nå dit, med jämställt talang- och ledarskapsprogram, norm- och inkluderingsprojekt tillsammans med Karlstads universitet, nytänkande utvecklingsprojekt i odlarländer och tydliga och värderingsstyrda krav på sina samarbetspartners visar de att gott kaffe faktiskt kan bidra till en bättre värld.”

Viktigt för Värmlands utveckling
Syftet med Geniuspriset är att uppmärksamma, stimulera och höja statusen för arbetet inom jämställdhetsområdet i Värmland.

– Idag bubblar det av bra jämställdhetsarbete i Värmland. Så har det inte alltid varit, för inte speciellt länge sedan var de goda exemplen få. Något har hänt! Det är viktigt för Värmlands utveckling och organisationer som är bra på jämställdhet förtjänar att lyftas fram. Därför har Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland instiftat Geniuspriset, säger Stina Höök, regionråd Region Värmland.

På rätt väg
Priset togs emot av Löfbergs vd Lars Appelqvist och kommunikationsdirektör Sofia Svahn som värderar utmärkelsen högt, men understryker att mycket finns kvar att göra.

– Jämställdhet och ett inkluderande förhållningssätt är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete och något vi jobbar med både på hemmaplan och i odlarländer. Vi sätter stort värde på det här priset, det visar att vi är på rätt väg. Priset ger energi i det fortsatta arbetet, för vi har precis som samhället i stort fortfarande mycket kvar att göra, säger Lars Appelqvist.

RELATERAD LÄSNING