Hem Vinvärlden Ost och vin i luften när Ian D’Agata besökte Stockholm för två dagars intensiva ”masterclasses” med fokus på Asti och Monferrato samt Piemontes ostar.

Ost och vin i luften när Ian D’Agata besökte Stockholm för två dagars intensiva ”masterclasses” med fokus på Asti och Monferrato samt Piemontes ostar.

av Livets Goda

Tillsammans med Madeleine Stenwreth MW och Karl Ljung från L’Avventura, samt ett handplockat urval av regionens producenter, satte Ian fokus på utvalda delar av Piemontes fantastiska viner och ostar.

Ian D’Agata, har under 25 år skrivit och föreläst om vin och mat från Italien. Han har blivit utsedd till italiens bästa vinjournalist och är författare till de prisbelönta böckerna; “The Ecco Guide to the Best Wines of Italy” och “Native Wine Grapes of Italy”. Ian har även gett ut 10 upplagor av ” D’Agata & Comparini Guide to Italy’s Best Wines”. Ian har tidigare varit redaktör för Decanter och föreläsare vid New York University i ämnet ”Italiens mat- och vinkultur”. Idag skriver Ian för Vinous.com, är Scientific Director vid ”Vinitaly International Academy” samt ansvarig för ”Italian International Indigena Center för Wine & Food Studies”.

För att ge ett ytterligare perspektiv kompletterade Madeleine Stenwreth, Master of Wine (MW), berättelserna kring vinerna och producenternas historier med att ge sin åsikt och beskrivning. Madeleine har lång erfarenhet av Italiens viner och är en flitigt anlitad föreläsare och vindomare världen över. I kombination med Ian D’Agata utgjorde de en massiv kärna av samlad erfarenhet av Piemontes viner.

  • Ian är världens mest fascinerande kunskapskälla för Italienska viner och delikatesser, och jag tar alla chanser jag får att prova med honom…att kalla honom geni och underverk gör honom inte rättvisa, förklarar Madeleine Stenwreth, MW.

Första dagens fokus på vin följdes upp av en dag som bokstavligen doftade allsköns vällagrade ostar. Ian sekonderades av Karl Ljung, Årets Kock 99, i sin orientering bland Piemontesiska ostar så som Castelmagno DOP, Toma Piemontese DOP m.m. Det framkom tydligt att Italien har så många fler alternativ till ostar än de vi kanske främst kommer att tänka på och hittar i våra lokala, svenska butiker. Många av dessa står sig dessutom väl i klass med sina franska motsvarigheter, men till ett pris som ofta ligger betydligt mer angenämt till följd av att inte vara fullt lika erkända.

Projektet bakom initiativet heter E4Quality och med tanke på den positiva feedback från såväl deltagande producenter som de svenska deltagarna tittar man redan idag på att återkomma nästa vår.

Till dess får vi njuta av alla de fantastiska viner från Monferrato och Asti som finns tillgängliga i varierande sortiment och kanaler! Och varför inte tillsammans med en Castelmagno DOP!?

//Text och bild; Daniel Esberg

RELATERAD LÄSNING