Österrike visar upp sig med Pinot Noir

Provningen arrangerades av Michael Turner, konsult med ett tidigare förflutet som manager för Austrian Wine Marketing Board. Den innehöll 34 viner av Pinot Noir och årgångarna 2001 till 2008 från Österrike, Frankrike (Bourgogne). I juryn satt flera skribenter och sommelierer, bland annat Lisa Perrotti-Brown, Master of Wine som arbetar för Robert Parker. Utfallet blev följande: 1) 2004 Pinot Noir Grand Select (Wieninger), Österrike 2) 2005 Chambolle-Musigny1er Cru (Georges de Vogüé), Bourgogne 3) 2007 Pinot Noir Holzspur Grand Reserve (JR Reinisch), Österrike 4) 2004 Pinot Noir Reserve (Markowitsch), Österrike 5) 2006 Pinot Noir Block 5 (Felton Road), Nya Zeeland 6) 2004 Pinot Noir (Schloss Halbturn), Österrike 7) 2004 Pinot Noir Reserve (Schneider), Österrike 8) 2006 Vosne-Romanée 1er Cru (DRC), Frankrike 9) 2004 Pinot Noir (Paul Achs), Österrike 10) 2006 Chambolle-Musigny 1er Cru Les Cras (Georges Roumier), Bourgogne 11) 2004 Pinot Noir (Claus Preisinger), Österrike 12) 2002 Pinot Noir Reserve (Auer), Österrike 13) 2004 Pinot Noir Holzspur Grand Reserve (JR Reinisch), Österrike 14) 2006 Pinot Noir Reserve (Markowitsch), Österrike 15) 2007 Pinot Noir Reserve (Auer), Österrike 16) 2006 Clos de Vougeot Grand Cru (Méo-Camuzet), Bourgogne 17) 2004 Clos de la Roche Grand Cru 2004 (Auguste Lignier), Bourgogne 18) 2001 Echézeaux Grand Cru (DRC), Bourgogne 19) 2004 Pinot Noir Hochreit (Juris), Österrike 20) 2006 Pinot Noir Jerusalem Hill (Domaine Serene), Oregon Precis som i de flesta blindprovningar som denna, ter sig resultatet oväntat när flaskorna avtäcks. Några direkta och enkla slutsatser går inte att dra, och ska heller inte dras, eftersom poängsättning och därmed ranking inte bygger på exakt vetenskap, utan på hur vinerna upplevdes när de ställdes mot varandra. Österrike har idag 51 550 hektar vinodling. Omkring 37 procent av arealen är planterad med Grüner Veltliner och ytterligare 45 procent är planterat med andra gröna druvsorter. Sedan mitten av 1990-talet har andelen rött vin ökat från knappt tio till strax över 20 procent av landets totala produktion på cirka 2.2 miljoner hektoliter per år. Det är framför allt de lokala druvsorterna Zweigelt och Blaufränkisch samt cuvéer som är baserade av dessa som har hyllats nationellt och internationellt. Genom provningen i Singapore har österrikarna nu visat upp att Pinot Noir (Blauburgunder) också är att räkna med.