För att kartlägga de svenska hushållens vanor kring jul har ICA låtit medlemmar från ICAs kundpanel* besvara frågor om julen. – Julen är den högtid då vi satsar som mest på både mat och traditioner. Därför är det extra intressant att se vilka beteenden som utmärker den här tiden, till exempel när vi inhandlar julmaten och vilken mat på julbordet vi helst slipper. Extra glädjande tycker jag det är att se hur duktiga vi är på att tillvarata den julmat som blir över, säger Magnus Wikner, marknadschef ICA Sverige AB. Drygt 98 procent av de svarande säger att det alltid blir rester över från julbordet. Dock är det ytterst få, endast 1,2 procent, som slänger maten. Övriga uppger att de sparar maten och antingen äter julbord flera dagar i rad eller lagar rätter som pytt i panna. Undersökningen visar även att närmare nio av tio inhandlar julmaten den sista veckan innan jul. Nästan varannan väntar så länge som två till tre dagar innan julafton. När det kommer till matlagningen är risgrynsgröt, köttbullar och Janssons Frestelse exempel på mat som vi lägger mest tid på att laga från grunden. Däremot är sill, gravad lax och prinskorv sådant vi helst köper färdigt. På frågan om vilken julmat man helst slipper toppar lutfisken och dopp i grytan bland de klassiska alternativen, mer än var tredje säger sig kunna vara utan detta. ——————————————————————————————– *ICAs kundpanel är en panel med totalt 3379 ICA-kunder som regelbundet får besvara frågor om hur de ser på mat, måltider och traditioner i olika sammanhang.
407