Hem Whisky & Bourbon Påsk med Purity Vodka

Påsk med Purity Vodka

av Livets Goda

– Vår vodka går att använda på så många mer sätt än att bara dricka den rakt upp och ner som en okryddad snaps eller Vodka Martini – även om det är något vi varmt rekommenderar för att känna smak- och kvalitetsskillnaden mellan vår vodka (destillerade 34 eller 51 gånger) och andras (de flesta destillerade 1 eller 2 gånger), berättar Mathias Tönnesson på Purity.

Fördrink: 
Purity 75
En lyxig fördrink på len vodka och bubblig champagne. Dessutom blir denna drink påskigt gul med ett vackert citronskal på toppen.

3 cl Purity Vodka
2 cl färskpressad citronjuice
2 cl sockerlag
Champagne eller Prosecco
Citronskal att garnera med

Koka din sockerlag med hälften socker och hälften vatten, värm upp så att sockret smälter helt och låt sedan svalna. Skaka sedan sockerlagen, Purity Vodka och citronsaft med is i en shaker, och häll upp i en martini- eller cocktailglas. Toppa med champagne och garnera med en tunn remsa citronskal.

Snittar till fördrink eller påskmingel: 
Vodkamarinerad forellrom på chips

Att riktigt fin vodka passar bra med kaviar och löjrom är ingen nyhet. Men har du testat att blanda ner 1-2 msk premiumvodka i forellrom? Använd just forellrom eftersom den är större än annan rom och därmed håller sig spänstig och fin. Börja med några droppar Purity Vodka och smaka dig fram när du försiktigt blandar den med rommen. Låt blandningen inte bli för blöt. Servera direkt med smetana eller vispad creme fraîche och nymald svartpeppar på krispiga lantchips. 

Ostron med gurka, pepparrot och vodkavinägrett
Köp hem några ostron för en extra festlig påsk. Hacka gurka i små tärningar och blanda med 1 tsk vinäger och 2 tsk Purity Vodka. Riv färsk pepparrot. Öppna ostronen och servera direkt med gurkan och nyriven pepparrot.

Till påskbordet: 

Vodkamarinerad sparris med parmesan
Påsktider är lika med sparrispremiärtider. Detta recept ger sparrissmaken en extra knuff genom vodka och parmesan. Pensla sparris med Purity Vodka blandat med samma mängd fin olivolja, och låt den sedan ligga och dra till sig en stund. Grilla i het panna eller på grill, och strö sedan på flingsalt, svartpeppar, riven parmesan och rostade pinjenötter. Servera gärna med rucola och ett gott lantbröd.

Vodka- och rosépeppargravad lax
Köp en bit riktigt fin laxfilé. Blanda 1 dl socker med ½ dl salt och 3 msk nymortlad rosépeppar. Strö ut detta över laxen och gnid in lite. Stänk över ½ dl Purity Vodka och klappa in i laxen. Lägg laxen i en påse på plant underlag i kylskåp och låt ligga i tre dagar. Vänd laxen en gång per dag. När det är dags att äta skrapar du bort socker och salt och skär laxen i tunna fina skivor. 

Krämig lime- och vodkasill
Häll av en burk färdiginlagd sill och blanda sillbitarna med en blandning av skal och saft från 1 lime, 2 dl gräddfil, 2 msk Purity Vodka och hackad gräslök. 

Gurk- och vodkasill
Häll av en burk färdiginlagd sill. Blanda en 1-2-3-lag tills sockret har löst upp sig. Skär en gurka i snygga remsor med en mandolin eller osthyvel. Blanda gurkan med lagen, sillen, svartpepparkorn och dillvippor och förslut i en snygg glasburk tills att det är dags att äta.

Purity Påsksnaps
Till varje sillbord bör man bjuda både okryddad och kryddad snaps. Om du ryggar för starka och skarpa snapsar – testa att göra din snaps på Purity Vodka eller drick den lite kyld som en akvavit. Med sin sammetslena smak kommer du att få en helt annan upplevelse oavsett om du serverar den kryddad eller okryddad.

Efter maten:

Citronsorbet med premiumvodka
Den perfekta desserten efter ett mastigt påskbord, som traditionellt kallas för ”Coupe Colonel”. Köp hem en bra citronsorbet eller gör egen genom att blanda 6 dl citronsaft med 6 dl sockerlag i en glassmaskin. När du serverar lägger du upp sorbeten i vackra, gärna frostade glas och stänker över 1 msk Purity Vodka över varje glas. Toppa med ett tunt zestat citronskal, eller med en kvist mynta eller citronmeliss. 

Espresso Martini
En underbar drink där du får kaffe, avec och vodka i ett. Per glas: blanda 2 cl kall espresso (eller starkt bryggkaffe) med 2 cl kaffelikör och 2 cl Purity Vodka med is i en shaker. Skaka ordentligt och servera i martiniglas. Toppa med en kaffeböna eller lite riven choklad.

Bild: Purity Vodka

RELATERAD LÄSNING